Предмет у случају До Квон проглашен тајном

Танјуг
Предмет у случају До Квон проглашен тајном

ПОДГОРИЦА - Акција за социјалну правду (АСП) данас је саопштила да је полицијски Сектор за борбу против криминала прогласио тајним податке о предмету јужнокорејског држављанина До Квона, познатог као краља криптовалута, коме је у Црној Гори недавно продужен екстрадициони притвор за још два мјесеца.

Ова НВО је, наиме, од Министарства унутрашњих послова (МУП) тражила комплетну документацију о случају До Квон, којег потражују Јужна Кореја и САД, а који је у Црној Гори ухапшен почетком прошле године и осуђен на четири мјесеца затвора за фалсификовање путне исправе.

„Сектор за борбу против криминала прогласио је тајним податке о предмету До Квон, док пуних седам мјесеци након што се бивши технички премијер Дритан Абазовић, а до тада незабиљежено за црногорске прилике, директно кроз овај случај умијешао у предизборну кампању, из Министарства унутрашњих послова (МУП) кажу да се предмет још налази у раној фази истраге. У оквиру пројекта о одређивањима притвора, са фокусом на неколико основних судова у земљи и екстрадиционе притворе, а због велике позорности читавог случаја, Акција за социјалну правду (АСП) је од МУП-а затражила комплетну документацију о До Квону, укључујући и потенцијалне дописе и друге акте, писаних од самог До Квона или посредством адвоката", наводи се у саопштењу АСП.

У одговору који су добили од одијељења МУП-а за приступ информацијама образложено је да су „обавијештени да је предмет у надлежности Специјалног државног тужиоца и од Сектора за борбу против криминала је донијето ријешење о тајности података, те се тражени подаци не могу доставити", наводи АСП.

„Пошто је степен тајности још на снази, а предмет се налази у раној фази истраге, да не би дошло до ометања истраге, стекли су се услови да се у потпуности ограничи приступ траженим информацијама", наведено је у одговору АСП у ријешењу које потписује начелница Одјељења за заштиту података о личности и слободан приступ информацијама МУП-а, Зора Чизмовић, пренијели су подгорички медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана