Правду чека 88 убијених Срба

Агенције
Правду чека 88 убијених Срба

Загреб - Од злочина хрватске војске у Медачком џепу испод Велебита, гдје је убијено 88 Срба, јуче су навршене 22 године.

У цркви Светог Марка у Београду служен је парастос за страдале. Документационо-информациони центар "Веритас" подсјећа да су у судским процесима за злочине у Медачком џепу неки ослобођени, неки добили минималне казне или се бране са слободе, а поједини нису ни процесуирани. Како наводи "Веритас", то показује да Хрватска још није спремна да се суочи са тамнијом страном своје недавне прошлости.

Хрватска војска у агресији на српска подвелебитска села Дивосело, Читлук и Почитељ пљачкала је, палила, рушила куће, убијала и масакрирала цивиле, војнике и полицајце.

Некадашњи становник Дивосела Миле Раичевић рекао је да је током пет дана убијено 88 Срба.

- Цивили, њих 36, махом су били старији људи, од 60 до 90 година. Бојовници су многе од убијених познавали, заједно са њима некада сједјели у школским клупама, ишли на славе, пијаце, а 9. септембра 1993. починили су погром - рекао је Раичевић.

Трагедија Медачког џепа одвијала се пред очима УНПРОФОР-а, који, како додаје "Веритас", тада није био само пасивни посматрач, већ је покушао да преузме контролу над тим подручјем и спријечи убијање преосталих људи, што му је успјело тек након тродневних борби са хрватском војском и полицијом. Потписан је Споразум о контроли Медачког џепа, по којем су се и хрватска и српска страна, уз посредовање међународне заједнице, сагласиле да се хрватске снаге повуку са окупиране територије до 15. септембра, а да контролу над овим подручјем преузму снаге УНПРОФОР-а.

- Хрватска страна није испоштовала договор, па су њене снаге у повлачењу, које је потрајало до 17. септембра, опљачкале, попалиле, порушиле и побиле све оно што нису успјеле да ураде у наступању - саопштио је "Веритас".

Веритас цитира и ријечи команданта УНПРОФОР-а генерала Жана Кота, који је послије обиласка тог подручја изјавио: "Нисам нашао знакова живота, ни људи, ни животиња, у неколико села кроз која смо данас прошли. Разарање је потпуно, систематско и намјерно". У тој акцији страдало је 88 Срба, 46 војника, шест милиционера и 36 цивила, од којих 26 старијих од 60 година. Међу жртвама је и 17 жена.

Један од најстрашнијих злочина

Предсједник Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих са простора бивше Југославије Драган Пјевач оцијенио је да у Хрватској нема политичке воље да буду процесуирани они који су починили злочине над Србима прије више од двије деценије.

- Непризнавање злочина почињених над Србима данас, како смо сведоци, прате трагови рехабилитације усташтва и фашизма - рекао је Пјевач и додао да се Хрватска мора суочити са почињеним злочинима, а "Медачки џеп" је један од најстрашнијих. (Агенције)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана