Прате вехабије у Црној Гори

Срна
Прате вехабије у Црној Гори

Подгорица - Агенција за националну безбједност /АНБ/ Црне Горе од почетка августа појачала је активности на праћењу особа за које се сумња да припадају или су повезани са вехабијским покретом.

Припадници црногорске тајне полиције добили су одобрење да прате више особа у Плаву, Гусињу, Улцињу, Рожајама и Бијелом Пољу које су, наводно, повезане са вехабијама, јавили су медији у Црној Гори.

Такође, евидентирају се и сви њихови сусрети са особама из Санџака.

"Познато је да се почетком августа вехабије окупљају у Плаву, па су активности на праћењу тих особа у посљедње двије недјеље појачане. Ријеч је о превентивним активностима, а не располажемо подацима да би могло доћи до нарушавања јавног реда и мира", потврђено је из АНБ.

Према подацима АНБ, на скупу који је одржан у Плаву почетком августа било је педесетак присталица вехабијског покрета.

Оваква акција тајне полиције почела је након што је у Новом Пазару одржан сличан скуп на којем је било и вехабија из Црне Горе.

У Црној Гори се, према подацима тајне полиције, налази најмање 100 до 120 вехабија. АНБ има податке да вехабије у Црној Гори примају знатна финансијска средства преко исламских хуманитарних организација.

Као главни центар вехабија у Црној Гори тајна полиција је означила Плав, а у Србији Нови Пазар.

Вехабије у Црној Гори подијељене су у више групација, а најпознатије су "Текфир група" и "Нусретовци" сљедбеници Нусрета Имамовића, вође дијела вехабија у БиХ који је у јавности познат по изјави да "самоубилачки напади нису забрањени, али их треба користити за изузетне прилике".

У Црној Гори није било покушаја оснивања борбених кампова, попут оног који је полиција Србије разбила на планини Нинај у марту 2007. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана