Пожари букте широм Балкана, врућине окидач

Танјуг
Foto: Taнјуг

БЕОГРАД - Шумски пожари захватили су данас дијелове Балкана, при чему су изгорјеле шуме и куће, а евакуисано је и једно одмаралиште у Албанији, саопштиле су локалне власти.

Пожар је захватио борове који окружују хотелски комплекс у албанском приморском граду Шенђин из којег су власти евакуисале становнике, пренио је Ројтерс.

У пожару у Сјеверној Македонији у близини грчке границе изгорјело је пет кућа, а становништво је евакуисано, рекли су локални званичници.

Становници су рекли локалним медијима да су струја и телефонске услуге у прекиду.

И БиХ се борила с неколико ватрених стихија, пренио је РТРС.

Пожар који је јуче избио око 11 часова у индустријској зони јужно од Мостара тренутно је под контролом, а ватра која је букнула у селу Пољице код Дрвара све је ближе кућама, рекла је начелник општине Душица Рунић.

Мјештани наводе да пламен иде неколико метара у висину, те да је све пуно дима.

У Хрватској је у пожару изгорјело око 450 хектара борове шуме око Шибеника, саопштила је ватрогасна служба.

Хрватски ватрогасци се и даље боре с ватреном стихијом у близини Скрадина и Задра, а сада је због пожара код Макарске затворен пут због чега је саобраћај преусмjерен на заобилазне правце, објавио је Индекс. 

Шумски пожар на Голом Брду код Сутомора у Црној Гори избио је синоћ објавили су црногорски медији.

"Велика је површина захваћена ватром. У питању је шумски пожар. Ватру гасе припадници Службе заштите и спасавања са четири возила са посадама", рекао је за Радио Бар и Бар Инфо Ацо Вулевић, командир Службе заштите.

У Бугарској су ватрогасци морали да престану да гасе шумски пожар на планини Славјанка у близини грчке границе након што су почеле да експлодирају нагазне мине из доба хладног рата, јавио је локални медиј Нова ТВ.

У међувремену, више од 200 ватрогасаца, уз подршку хеликоптера и авиона, успjело је да обузда шумски пожар на другом највећем острву у Грчкој, Евији, након што су власти наредиле евакуацију два села, саопштила је ватрогасна бригада.

У Грчкој је прошле године избило више од 8.000 пожара, показују подаци ватрогасне бригаде, подсjећа Катимерини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана