Пожар у мочвари у долини Неретве

Srna
Foto: ilustracija

МЕТКОВИЋ - Пожар је избио у поподневним часовима у мочвари између насеља Вида и Пруда у долини Неретве, а на терену су припадници ватрогасне јединице из Метковића.

Гори двадесетак хектара трстике и шаша на неприступачном подручју, а ватра ношена буром неконтролисано се шири мочваром.

Куће у Виду нису угрожене мада се ватра проширила на предио звани Гај. Ватрогасци чувају и црквицу Светог Вида која се налази на рубу мочваре и којој је ватра у једном тренутку запријетила, преносе хрватски медији.

На терену су припадници Јавне ватрогасне јединице Метковић, који чувају пожариште, односно спречавају ширење ватре према насељу. Куће нису угрожене.

"Обезбјеђујемо пожариште и на терену контролишемо ситуацију", рекао је командир Јавне ватрогасне јединице у Метковићу Јуре Пиљ.

Пожари у мочвари нису необична појава у долини Неретве. Чим почне да дува бура неодговорни појединци, пиромани или криволовци пале трстику и шаш, па се често догоди да мочвара гори и по неколико дана.

Еколози сматрају да је штета након пожара немјерљива за птичији свијет делте Неретве, који је угрожен и без пожара, а ватра би га могла потпуно уништити, будући да неодговорни појединци запале на стотине хектара трстике и шаша у долини ове ријеке, која је заштићена Натуром 2000 и Рамсарском конвенцијом.

Пожар је у поподневним часовима избио и у Пругову, а медији сазнају од ватрогасаца да је ријеч о пожару отвореног простора. Ватрогасци из Клиса и Загоре су се са два возила и шест ватрогасаца упутилина интервенцију.

Не пријети опасност кућама, кажу ватрогасци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана