Пожар се шири кањоном Таре

Срна
Пожар се шири кањоном Таре

ПОДГОРИЦА - Пожар у Националном парку Дурмитор који је захватио подручје Парка са пљеваљске стране из правца планине Бунетине прије неколико дана, шири се ка кањону ријеке Таре ка Злодолу, а због неприступачности терена и јаког вјетра једино га је могуће гасити из ваздуха.

Како је саопштено из предузећа Национални паркови Црне Горе на терену су већ данима ангажовани надзорници Службе заштите НП Дурмитор, као и ватрогасна служба општине Пљевља који чине све да ватрена стихија не захвати шире подручје.

Из овог јавног предузећа истичу да су у сталној комуникацији са Директоратом за ванредне ситуације Црне Горе, Министарством унутрашњих послова и Војском Црне Горе чије су расположиве снаге јуче биле ангажоване на Дурмитору.

У саопштењу је наведено да забрињава појава пожара са југозападне стране врха Међед, о чему је одмах обавијештена општинска ватрогасна служба Жабљака. Ангажован је хеликоптер како би се превезли ватрогасци на лице мјеста.

"Гори сува планинска трава бусика и веома је опасно гасити пожар са земље због стрмих планинских страна и нагиба. Пожар се појавио са планинарске стазе од Превије према Церовом богазу и постоји индиција да је подметнут", наведено је у саопштењу.

Због стрмог терена не може се интервенисати са земље и неопходна је асистенција у гашењу пожара из ваздуха.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана