Пожар код Шибеника окружен, нема неконтролисаног ширења ватре

Срна
Foto: Index.hr

ШИБЕНИК- Пожар у Затону и Раслини код Шибеника, гдје је изгорјело најмање двадесетак кућа, окружен је са свих страна и нема неконтролисаног ширења ватре, саопштено је из Хрватске ватрогасне заједнице.

"Током цијеле ноћи више од 300 ватрогасаца борило се са ватреном стихијом код Затона и Раслине. Ватрогасци су успјели да ноћас око 2.00 часа једним дијелом пожар ставе под контролу, те јутрос нема неконтролисаног ширења ватре и пожар је окружен са свих страна", наведено је у саопштењу.

Главни командир ватрогасаца Славко Туцаковић рекао је да током ноћи није било наредбе о евакуацији и да је становништво бранило куће.

"Настале су велике материјалне штете на кућама и маслиницима, али срећом без повријеђених. Процјена је да је опожарено око 3.000 хектара површине", додао је Туцаковић.

Он је додао да је било уганућа ноге, удисања дима током јучерашњег дана и ноћи код ватрогасаца, али да су сви добро.

На гашењу је било ангажовано 350 ватрогасаца, 50 војника, 54 полицајца и бројни грађани, а од јутрос су укључена и три канадера који гасе на западном дијелу пожаришта Окит, преносе хрватски медији.

Туцаковић је рекао да је велики пожар јуче био и на задарском подручју, али да су тамо одбрањене куће.

На пожаришту код Шибеника јутрос је и министар унутрашњих послова Давор Божиновић који је на свом "Твитер" налогу написао да је ситуација боља, да нема великих ватрених фронтова и неконтролисаног ширења према Водицама.

"Временски услови су повољнији", додао је Божиновић.

Ватрогасци с осталим снагама до даљег остају на пожаришту.

Хрватски ауто-клуб јутрос је саопштио да је због пожара на шибенском подручју за саобраћај затворено више путева.

Пожар је избио јуче у пријеподневним часовима, горјела је борова шума и ниско растиње, а ватра се затим проширила и на куће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана