Повукли се и мађарски полицајци и избjеглице

Б92
Повукли се и мађарски полицајци и избjеглице

На Хоргошу 2 тренутно је мирно, кордон мађарске полиције повукао се 100 до 200 метара унутар граничног прелаза.

Такође су се и избjеглице повукле. Ситуација је цијело послије подне била узаврела. Избили су сукоби између избјеглица и мађарских полицајаца. Још нема коначних података, али зна се да има више десетина повређених на обије стране.

Око 20 српских полицајаца је око 18.30 стало у кордон на прелазу Хоргош 2 између избеглица и мађарске полиције, јавља репортер Б92.

Они покушавају да убиједе избјеглице да се не приближавају мађарској полицији како не би дошло до новог сукоба.

Како је јавио репортер Б92 са лица мјеста, избјеглице су послушале савјете српске полиције и удаљили се од капије на граници са Мађарском.

Неки од нијих се и даље налазе у близини граничног прелазу, док су други одлучили да оду у прихватни центар у Кањижи.

Избјеглице су припаднике српске полиције дочекали аплаузима, а многи су прилазили да их љубе.

На прелазу се налази и министар Александар Вулин, који такође покушава да убиједи избјеглице да се не сукобљавају са мађарском полицијом.

Избјеглице са Блиског истока пробиле су око 15 сати ограду на граничном прелазу Хоргош 2, након чега је дошло до сукоба са мађарском полицијом.

Полиција је употребила водене топове и сузавац, док су избјеглице запалиле гуми и мађарску полицију гађали каменицама.

Вулин: Недопустива употреба сузавца и водених топова

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је данас да је недопустиво то што је Мађарска употребила водене топове и сузавац против миграната који покушавају да из Србије уђу у ту земљу.

"Морам најоштрије да протестујем и због тога што су и водени топови и сузавац употребљени против ових људи и што је то урађено и на нашој територији. Ово је бачено преко граничне линије, то је нешто на шта ниједна држава нема право", казао је Вулин, а преноси Радио-телевизија Србије.

Он је додао да је позвао избјеглице са граничног прелаза да се врате у Прихватни центар у Кањижи и да је одређени број људи то прихватио.

"Ово овако није начин, останак великог броја људи на малом простору, без могућности да макар затраже азил је нешто што ће само рађати овакве проблеме", казао је Вулин.

Мађарска је данас тражила од власти у Србији да предузму мјере против миграната који нападају мађарску полицију на граници са Србијом.

UNHCR: Најмање 3.000 избјеглица на Хоргошу

Најмање три хиљаде избјеглица налази се на граничном прелазу Хоргош између Србије и Мађарске, гдје је ситуација "прилично непрегледна", изјавила је портпаролка UNHCR-а Мелита Шуњић.

"Прочује се да је отворен гранични прелаз, што није истина, али сви људи полете тамо па се опет враћају, и тако се неколико пута дешавало. Пале гуме са српске стране, па Мађари одговарају сузавцем", рекла је Шуњић за агенцију Бета.

Према њеним ријечима, постоје аутобуси који возе избјеглице до Кањиже, гдје се налази прихватни центар, али се избјеглицама карта наплаћује три евра.

Упитана да прокоментарише наводе из извјештаја Амнести интернешенела да су хуманитарне организације и UNHCR "практично одсутни на Хоргошу", Шуњић је потврдила да их има мало, зато што је граница затворена тек јуче.

"Ми не можемо одмах реаговати, јер је непрегледно. Ми не желимо да људи ту остану и покушавамо их уверити да иду у Кањижу, јер 10 километара одавде има камп гдје постоје хигијенски услови, храна и љекарска пмоћ", рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана