Повлачи се из продаје чипс с укусом паприке

ГС
Повлачи се из продаје чипс с укусом паприке

Због повећане количине акриламида у Хрватској се с полица повлачи Аро чипс паприка од 300 грама.

Опозива се Аро чипс паприка од 300 грама, с роком најбоље употребити до 30. априла 2023, због повећане количине акриламида, известио је у уторак Државни инспекторат Републике Хрватске, преноси Јутарњи.хр.

Произвођач чипса је Канаан д.о.о. из Доњег Михољца, а на тржиште га ставља METRO CASH & CARRY д.о.о. из Загреба.

Чипс је ЛОТ броја 5745 и ЕАН кода: 3856024703703.

Производ није у складу с Уредбом (ЕЗ) бр. 178/2002 о утврђивању општих начела и услова закона о храни, оснивању Европске агенције за сигурност хране те утврђивању поступака у подручјима сигурности хране и Уредбом Комисије (ЕУ) 2017/2158 о успостави мера за ублажавање учинака и нивоа референтних вредности ради смањења присутности акриламида у храни.

Шта је акриламид

Акриламид је једињење које се налази и у храни и то не у свежој, већ само може настати приликом обраде хране на температурама изнад 120 степени Целзијуса и при ниској влажности. Ово подразумева пржење, печење у уљу или стандардно у рерни. Мање шансе за појаву акриламида имају кување, парење и спремање хране у микроталасној пећници, пише инеxалл. Дуже време и виша температура повећавају количину формираног акриламида.

Године 2002. у Шведској је ово једињење детаљније истражено и детектовано у одређеним намирницама, а после овог скренута је пажња јавности. Посебно забрињавајућа су истраживања која повезују акриламид са појавом неких облика рака. У организму се акриламид конвертује у глицидамид који изазива мутације и оштећује ДНК.

Акриламид је производ термичке обраде хране и чињеница је да га треба смањити. Он се ствара и у домаћинству приликом пржења и печења хране, а има га у многим индустријским производима, па и у дуванском диму. Препорука је да би требало смањити његов унос.

Акриламид у храни је јавни здравствени проблем, саопштила је Европска агенција за безбедност хране (ЕФСА) још 2015. године, водећи се резултатима студија које су спроведене на животињама, упозоривши да акриламид у храни потенцијално повећава ризик од развоја рака код људи у свим старосним групама.

Дана 11. априла 2018. ступила је на снагу уредба која је ограничила акриламид у храни у ЕУ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана