Потврђена оптужница за злочин у Штрпцима

Срна
Потврђена оптужница за злочин у Штрпцима

Београд - Одјељење за ратне злочине Вишег суда у Београду потврдило је оптужницу против пет бивших припадника оружаних снага Републике Српске због ратног злочина над путницима из воза који је саобраћао на линији Београд-Бар, који су отети у станици Штрпци у БиХ 27. фебруара 1993. године.

Оптужени и њихови браниоци могу изјавити жалбу Апелационом суду у Београду против рјешења којим је оптужница потврђена у року од три дана од пријема рјешења, саопштено је из овог суда.

Оптужница је, након што је више пута враћана тужилаштву на допуну истраге или исправку, у мају потврђена рјешењем које је, након жалби одбране, укинуто одлуком Апелационог суда и враћено на поновно одлучивање, преносе београдски медији.

Потврђена оптужница подигнута је против Гојка Лукића, Љубише Васиљевића, Душка Васиљевића, Јована Липовца и Драгане Ђекић.

Оптужница је подигнута због оправдане сумње да су, као саизвршиоци, починили ратни злочин над цивилним становништвом у мјестима Штрпци, Прелово и Мушићи, у БиХ 27. фебруара 1993. године.

Оптужени се терете да су под командом Милана Лукића, у саставу оружаних снага Републике Српске, припадници формације "Осветници", Вишеградске бригаде и други припадници Војске Републике Српске, заједно са осуђеним Небојшом Ранисављевићем, нечовјечно поступали, повређивали и учествовали у убиству цивила несрпске националности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана