Потврђен птичији грип Х5Н1 на подручју Бродско-посавске жупаније

Срна
Foto: Илустрација

БРОДСКИ СТУПНИК- На фарми са товним ћуркама у општини Бродски Ступник потврђен је птичији грип Х5Н1, саопштено је из Министарства пољопривреде Хрватске.

Фарма са товним ћуркама на подручју Бродско-посавске жупаније је под контролом, те ће наредних дана бити спроведено превентивно убијање ових животиња, навели су из Министарства.

Министарство пољопривреде јуче је од овлаштене ветеринарске организације запримило дојаву о сумњи на птичији грип због повећаног угинућа животиња на фарми са око 64.000 товних ћурки.

Ветеринари су узорковали животиње, а лабораторијским извјештајем је утврђен птичији грип.

Из Министарства су подсјетили да је на снази Наредба о мјерама за спречавање појаве и ширења птичијег грипе на подручју Хрватске, којом се прописује обавезно држање перади у ограђеним просторима на начин да је онемогућен сваки контакт с дивљим птицама, те остале мјере које имају имају за циљ да спријече појаву ове болести.

Субјекти и друге релевантне физичке или правне особе дужни су одмах да пријаве ветеринару ако постоји сумња на болест, као што су неуобичајена угинућа, пад уноса хране или воде, те смањена носивост.

Од птичијег грипа од домаће перади најчешће оболијевају кокошке и ћурке, а код патки и гуски развију се благи симптоми болести.

Дивље птице које живе уз воду, нарочито дивље патке, природно су отпорне на болест и не показују клиничке знакове обољења, те зато представљају главну опасност за ширење болести на домаћу перад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана