Потврђен први случај заразе делта плус сојем вируса корона у Хрватској

Срна
Потврђен први случај заразе делта плус сојем вируса корона у Хрватској

ЗАГРЕБ - У Хрватској је забиљежен први случај делта плус соја вируса корона, рекла је замјеник директора Хрватског завода за јавно здравство Ивана Павић Шиметин.

Она је навела да је први случај делта плус соја регистрован у Чаковцу.

-Знали смо да је на вратима. Из искуства с делта и алфа сојем видјеће се колико је опасан. За сада се зна да је нешто заразнији од делта соја - истакла је Шиметинова.

Делта плус сој је индијско Министарство здравља у јуну класификовало као „варијанту која изазива забринутост“.

Та ознака указује на то да се чини да је заразнија, да се лакше веже за плућне ћелије и да је потенцијално отпорна на терапију моноклонским антитијелима, што значи да би могла пробијати стечени имунитет.

Министар здравства Хрватске Вили Берош најавио је да ће Национални штаб данас донијети нови сет мјера за сузбијање ширења вируса корона, међу којима ће бити шира употреба ковид потврда, а новог затварања неће бити.

Ковид потврде су за сада обавезне само у здравству и социјалној заштити.

Позивајући се на своја сазнања портал „Индекс“ наводи да ће ковид потврде бити уведене у све државне и јавне службе, за запослене и кориснике њихових услуга.

То значи да ће и сви који раде у неким државним или локалним институцијама за долазак на посао морати да имају ковид потврду, али и грађани који у јавне институције дођу нешто да обаве.

У Хрватској је јуче било 6.310 нових случајева заразе вирусом корона, највише од почетка епидемије. Позитиван је био готово сваки други тестирани.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана