Потрубачу платили слободу

Вијести

Подгорица - Финансијски директор Комбината алуминијума Подгорица Дмитриј Потрубач (44), који се сумњичи за тешку крађу на штету Црногорског електропреносног система, пуштен је 17. јула око 18 часова из притвора затвора у Спужу.

Саговорник “Вијести” из управе Завода за извршење кривичних санкција појаснио је да је Потрубач, који је 10. јула ухапшен на излазу из Црне Горе, Истражни затвор напустио по рјешењу судије за истраге Основног суда у Подгорици Миладина Пејовића.

Пејовић је прихватио кауцију од 100.000 евра, које је за Потрубача положила Руска Ен плус група, која је сувласник КАП-а.

Рјешењем о пуштању Потрубача на слободу укинут је тридесетодневни притвор, који му је пар дана раније одређен због опасности од бјекства.

Потрубачу је у одлуци суда наређено да не напушта Црну Гору, а документа му се налазе код судије.

Полиција је након његовог хапшења саопштила да се сумња да су КАП у својству правног лица и Потрубач у својству одговорног лица у КАП-у у периоду од 22. фебруара до 25. маја 2013. починили кривично дјело тешка крађа, на штету ЦГЕС.

Појашњено је да су они противправно присвојили електричну енергију у количини од 190.515 MW/h, вриједности 9.640.079 евра за који износ су нанијели штету ЦГЕС-у.

Потрубач је током вишечасовног саслушања у згради Основног тужилаштва у Подгорици негирао да је он одобрио крађу струје на штету ЦГЕПС-а.

Пред тужиоцем Зораном Вучинићем и замјеником врховног државног тужиоца Веселином Вучковићем нагласио је да је постојао интерни договор да ЦГЕС за потребе КАП-а, без било каквог уговора о снабдијевању те компаније, од 22. фебруара до 25. маја повлачи из европске интерконекције недостајуће количине електричне енергије.

“Вијестима” је тада речено да је он пред тужиоцима рекао да су сви у троуглу КАП-ЦГЕС-Влада знали да се са енергетског система повлачи струја, која је била неопходна за одржавање производње у КАП-у.

“Вијестима” је раније у Тужилаштву саопштено да се наставља убрзана истрага око крађе струје у КАП-у, али и да није искључено да ће се још неко наћи у притвору због неовлашћеног трошења електричне енергије и кршења прописа.

Након отварања истраге око нелегалног трошења струје у КАП-у Влада је најавила да очекује да ће налази државних институција, које су ушле у Комбинат алуминијума, дати одговор на сва питања која су се могла чути посљедњих мјесеци, па и на оно о снабдијевању електричном енергијом у периоду од фебруара да маја ове године.

Од почетка процеса стечаја у Комбинату, у КАП су ушли Привредни суд, Управа полиције - Сектор за привредни криминал, Тужилаштво и Државна ревизорска институција.

Кауција од чак 100.000 евра

У саопштењу које је објавила Ен плус група пише да је суд прихватио њихову жалбу и пустио Потрубача уз јемство од 100.000 евра.

Они су истакли да су увјерени да нема “разумног основа за оптужбе против Потрубача” и поновили да је његово хапшење покушај притиска на њихову компанију.

Дуг КАП-а према тој компанији је 91.000.000 еура, а њихов укупан дуг износи око 380 милиона еура.

- Ен Гроуп очекује да стечајни управитељ у стечајном поступку штити интересе свих повјериоца и да ће испунити све постојеће уговорне обавезе у компанији. Сматрамо да је недопустива и неприхватљива пракса прогона страних инвеститора на неутемељеним оптужбама - пише у саопштењу компаније.

Полиција никог више није саслушавала

“Вијестима” је у врху Управе полиције речено да осим Потрубача до сада нико није саслушаван по налогу тужилаштва, које руководи истрагом око крађе струје у КАП-у.

- Нико више није саслушаван. До сада смо само изузели пословну документацију, која се тренутно провјерава - речено је “Вијестима” у УП.

По налогу тужиоца полиције је прије мјесец ушла у КАП гдје је одузела обимну пословну документацију али и податке из рачунара како би се током истраге утврдило ко је наредио да се без уговора повлачи струја из система Електропреносног система Црне Горе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана