Потписана Декларација о сарадњи Срба из Хрватске и Хрвата из Србије

Танјуг
Foto: Н1

ЗАГРЕБ- У Голубићу Обровачком, поводом одржавања 15. научног скупа "Српско - хрватски односи", парафирана је Декларација о сарадњи Срба из Хрватске и Хрвата из Србије, коју су потписали Милорад Пуповац (СДСС) и Томислав Жигманов (ДСХВ).

У Декларацији се политички представници Срба у Хрватској и Хрвата у Србији обавезују да ће, полазећи од специфичности заједница у сврху заједничког интереса и бољег међусобног разумијевања, радити на узајамној подршци и бољим односима између двије државе с циљем још тјешњег повезивања Хрватске и Србије.

"Сагласни смо да заједно радимо на бољим односима два народа, како у наше двије државе, тако и на ширем простору, те да сарађујемо у свим областима које су од заједничког интереса. Сагласни смо да радимо на плану стварања услова за бољи живот и заштиту права, како своје, тако и друге партнерске заједнице. Обавезујемо се на унапређење досадашње сарадње на свим областима друштвеног, политичког, привредног, културног и спортског живота на корист наших заједница и држава у којима живимо", стоји у Декларацији.

Такође се подстиче да се државе у којима живе, умјесто обнављања сукоба, подстакну на сарадњу у циљу просперитета свих грађана што подразумијева рјешавање свих постојећих и могућих отворених питања кроз дијалог, разумијевање и поштовање међународног права у Хрватској и Србији, као и успостављање највиших стандарда заштите мањинских заједница.

"То такође подразумијева досљедну примјену и провођење свих важећих закона који се тичу људских и мањинских права, преузетих међународним обавезама, међународних уговора и билатералних споразума", пише у Декларацији.

Политички представници Срба из Хрватске и Хрвата из Србије осуђују сваки облик испољавања и пропагирања мржње према припадницима друге нације и друге државе, величања или негирања злочина које су починили појединци или групе према припадницима другог народа, посебно оних које представљају.

У Декларацији посебно наглашавају, да као мањине у обје државе, упозоравају на чињеницу да сваки акт претње или агресије већине према њима као мањини доводи у опасност заједницу у оној другој држави.

Додали су и да подстичу сваки облик обештећења жртава ратних сукоба и приступ ускраћеним правима сваког од њих, као и њихових породица, те право на непристрану и отворену сарадњу везано за суђење за ратне злочине и питања несталих лица, без обзира јесу ли хрватске или српске националности, стоји у Декларацији која је потписана и на хрватском и на српском језику, као и на ћирилици и на латиници.

"Права Срба у Хрватској не могу бити неважна компонента. Будући да су државе оптерећене другим односима, сматрали смо потребним да истакнемо нужност сурадње и позовемо двије земље да крену у том смјеру. На основу тог програма добићемо конкретне облике и политичких односа Србије и Хрватске - казао је Пуповац јуче након парафирања Декларације.

Он је рекао да садашње околности нити су ишле, нити иду, на руку сарадње Хрватске и Србије. "Али нема никакве сумње да политике у Загребу и Београду нису изоловале простор сарадње између Хрватске и Србије, било од унутрашњополитичких, било спољнополитичких. Мислимо да је момент да започне заштита овог простора и сарадње између Хрватске и Србије", истакао је Пуповац.

Декларација је посљедица наше вишегодишње плодне сарадње, која у себи садржава све што смо и до сада чинили. Важан је то корак према даљем проширивању и убризгавању наших намјера. Вјерујем да ће ова имати позитивне посљедице, не само за ове двије заједнице, него и шире када су у питању политике међудржавних односа", казао је Жигманов, пренио је портал хрватског недељника Новости.

Скуп су организовали Удружење за историју, сарадњу и помирење из Голубића (обровачког) и Центар за историју, демократију и помирење из Новог Сада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана