Потоп у Словенији: Најмање троје мртвих, Лашко одсјечено ФОТО ВИДЕО

ГС
Foto: 24ур.си

ЉУБЉАНА – Најмање троје људи погнуло је од посљедица невремена и катастрофалних поплава које су захватиле Словенију, објавила је у петак словенска новинска агенција СТА, преноси Хина.

Словенац је смртно страдао на подручју Камника, а двоје Низоземаца у планинама на подручју Крања. Околности смрти још се утврђују, рекла је полиција агенцији.

"Чини се да је у Камнику смрт посљедица поплава, а да у планинама узрокована ударом грома. Још се утврђују околности смрти" изјавила је Маја Адлешич Циперле из полиције.

Рекордне падавине које су углавном узроковале поплаве у сјеверном дијелу Словеније нису ни близу краја, упозорио је у петак метеоролог Бране Грегорчич из Словенске агенције за околиш (Арсо).

У Цељу је почела евакуција становништва због постојања опасности од изливања ријеке Савиње, а Лашко је одсјечено, јављају словеначки медији.

 

Због изразито лоше хидролошке прогнозе и велике вјероватноће изливања Савиње, креће евакуација цијелог подручја Лишћа на десној обали и Трубарјеве, Малгајева до Љубљанске улице, цијелог старог дијела Цеља од центра града на лијевој обали ријеке.

У Цељу су затворене трговине, банке и установе.

Моле се сви грађани да се придржавају упутстава Службе заштите и спасавања, јављају словеначки медији.

У Лашком улазак и излазак из града нису могући, те се и ту размишља о евакуцији становника.

 

Становништву се савјетује да не иде у болницу у Цељу и у Дом здравља осим ако није пријеко потребно.

Штајерски ауто-пут затворен је у оба смјера код Жалеца због поплава. Многи путеви широм земље су поплављени и затворени због обилних киша.

Олујно невријеме још није прошло, поручују из Друштва за ауто-путеве Словеније /ДАРС/ и позивају грађане да не путују у оваквим условима.

Понегдје је заустављен и жељезнички саобраћај због поплављених пруга, преусмјерава се транзитни саобраћај преко Аустрије према Италији.

Због погоршања временских услова и опасности од плављења коловоза очекују се додатна затварања на мрежи ауто-путева, па се возачима савјерује да не крећу на пут јер су поплављени и поједини паралелни путеви, упозорава ДАРС.

 

Рекордне падавине које су углавном узроковале поплаве у сјеверном дијелу Словеније нису ни близу краја, упозорио је метеоролог Бране Грегорчич из Словеначке агенције за животну средину (Арсо).

Најмање троје људи погинуло је од посљедица невремена и катастрофалних поплава које су захватиле Словенију, објавила је словеначка новинска агенција СТА.

Људе из поплављених подручја Војска Словеније извлачи хеликоптерима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана