Потјерница за вођом “Штајерске страже”

Срна
Потјерница за вођом “Штајерске страже”

ЉУБЉАНА - Словеначка полиција издала је потјерницу за Андрејем Шишком из Марибора, контроверзним вођом такозване “Штајерске страже”, пошто се није одазвао на правоснажни позив за одслужење затворске казне.


Шишко је био осуђен на осам мјесеци затвора због подстицања на насилну промјену уставног поретка приликом постројавања својих присталица близу Марибора, али је пуштен из притвора након шест мјесеци и изрицања неправоснажне пресуде.

У међувремену је његова жалба на првостепену пресуду одбијена, па је почетком овог мјесеца требало да се јави на дослужење казне, на шта се оглушио, због чега је полиција на својим интернет страницама за њим расписала потјерницу, јавио је мариборски дневни лист “Вечер”.

Адвокат Шишка каже да је он рачунао на то да неће морати поновно у затвор, јер је већину казне већ одслужио у притвору.

Патролирање Шишкових присталица уз границу са Хрватском, уз образложење да помажу полицији у проналажењу илегалних миграната, ове јесени је узбунило словеначку јавност.

Словеначка Влада је потом предложила измјене закона којима је предвиђено да се уз границу цивилима забрани ношење оружја или реплика оружја, па и униформа ако се не ради о ловцима или извиђачима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана