Потјерница за предсједником МОЛ-а

Aгенције
Потјерница за предсједником МОЛ-а

Загреб - За предсједником управе мађарске нафтне компаније МОЛ Жолтом Хернадијем расписани су "црвена потјерница" Интерпола и европски налог за хапшење.

Хрватска полиција упутила је данас службени захтјев за то у седјиште Интерпола у Лиону.

Хрватски медији наводе да слиједи стандардна процедура после које би Хернадијеви подаци и фотографија требало да буду објављени на "црвеним потерницама" на сајту Интерпола на интернету.

У полицији су потврдили да је та међународна потјерница допуњена европским налогом за хапшење.

Жупанијски суд у Загребу одредио је прошле седмице притвор предсједнику управе МОЛ-а Жолту Хернадију пошто није дошао на саслушање у Загребу, гдје је осумњичен да је подмитио бившег премијера Хрватске Иву Санадера.

Канцеларија за борбу против корупције и организованог криминала (УСКОК) осумњичила је Хернадија да је подмитио Санадера да би он мађарској нафтној компанији препустио управљачка права у хрватској Ини. У случају "Ина-МОЛ" бивши хрватски премијер је, због примања пет милиона евра мита, крајем прошле године првостепено осуђен на затворску казну.

Хернади је више пута одбио позив УСКОК-а на саслушање, а прије десетак дана је Тужилаштво Мађарске одбило захтјев да испита Хернадија о случају "Ина-МОЛ" јер је наводно утврђено да он нема везе с подмићивањем. Мађарско тужилаштво је раније тврдило да га не може испитати "због заштите националних интереса".

Истрага против Хернадија у Хрватској прекинута је децембра 2012, али је поново покренута по уласку у ЕУ када су, како је тада саопштио УСКОК, "створене нове претпоставке за осигурање присуства осумњиченог током истраге".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана