Процес изручења Палевског може потрајати неколико мјесеци

Танјуг
Процес изручења Палевског може потрајати неколико мјесеци

СКОПЉЕ - Након што је Министарство правде Турске потврдило да је добило захтјев Сјеверне Македоније за изручење првоосумњиченог за двоструко убиство у Скопљу и Велесу Љупча Палевског, из македонског Министарства правде саопштено је да, иако је захтјев за изручење добро припремљен, овај поступак би могао да траје мјесецима.

По пријему захтјева за екстрадицију може се десити да Турска затражи допуну документације, а из македонског Министарства поручују да су спремни да одговоре на све њихове захтјеве.

Палевски, који се тренутно налази у четрдесетодневном екстрадиционом притвору, може да уложи жалбу и док је поступак изручења у току, а турске власти нису у обавези да о томе обавијесте званично Скопље.

Замјеница министра правде Аврамовска Мадић је, како преноси портал скопског Канала5, оптимиста и сматра да са екстрадицијом не би требало да буде проблема.

Предсједник РСМ Стево Пендаровски јуче је послао поруку турском предсједнику Реџепу Тајипу Ердогану у вези са изручењем Палевског, али из његовог кабинета нису открили више детаља.

Пендаровски раније рекао да размишља да Ердогану упуту поруку с молбом да је веома важно да Палевски буде изручен Македонији у што краћем року.

Љупчо Палевски је главни осумњичени за отмицу и убиство Вање Ђорчевске (14) и Панче Жежовског (74), а као саизвршиоци и помагачи осумњичено је још пет особа и сви они се налазе у притвору. Тужилаштво за сада не открива нове детаље истраге.

У Одјељењу за међународну правну помоћ при Министарству правде РСМ кажу да их Турска од сада до доношења одлуке о изручењу Палевског неће обавјештавати о било чему у вези са тим случајем.

Скопски медији пишу и да би Палевски могао да затражи азил у Турској или да, како кажу, покуша да се са тамошњим властима цјенка уколико располаже одређеним информацијама.

У том одјељењу истичу да ће Палевски искористити сва средства која су му на располагању да избјегне изручење Скопљу.

"За нас је овај случај чист. Министарство правде Турске има сву неопходну документацију за доношење одлуке, ако буде потребно нешто додатно ми ћемо то наравно доставити, иако се у предистражним поступцима ријетко тражи више од онога што је наведено у билатералним споразумима и конвенцијама", рекли су у Одјељењу за међународну правну помоћ при Министарству правде РСМ.

Додали су да са Турском имају мало искуства са екстрадицијом с обзиром да држављани Македоније, како кажу, ријетко беже у ту земље, већ да су им приоритети западноевропске земље, прије свега и највише Њемачка,  гдје поступци екстрадиције могу да потрају и до годину дана.

Македонско Министарство правде је апеловало да се случај двоструког убиства не политизује, јер би то могло да наштетити процесу.

Апеловали су и на политичке странке и њихове лидере да се уздрже од коментара и прибављања политичких поена на овом случају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана