Постављене нове двојезичне табле

Aгенције
Постављене нове двојезичне табле

Вуковар - Тихо и без превише медијске помпе у Вуковару је постављено низ нових двојезичних табли на објекте у којима се налазе подружнице државних институција, пренијели су хрватски медији.

Тако двојезичне табле поново стоје на објектима Општинског, Прекршајног и Жупанијског суда, те Завода за запошљавање са којих су скинути у једној од ноћних акција која се догодила почетком ове године.

Било је то најмасовније скидање постављених двојезичних табли када их је током ноћи скинуто чак шест.

Уз те објекте двојезичне табле поновно су постављене и на згради Центра за социјалну заштиту, као и Царинске управе. Од краја децембра прошле године двојезичне табле постављене су и на зграде ПП Вуковар, Општинског и Жупанијског тужилаштва, Завода за здравствено осигурање, Канцеларије за одбрану и Канцеларије државне управе. Иначе, послије објављивања резултата пописа становништва, који је показао да у Вуковару живи 34,85 одсто грађана српске националности, прве двојезичне табле у граду у складу са одредбама уставног закона о правима националних мањина постављене су 2. августа. Тога дана забиљежени су и најтежи инциденти када су припадници такозваног Штаба за одбрану хрватског Вуковара и други грађани насилно скинули постављене табле на згради Канцеларије државне управе, Пореске управе и полиције.

Фотографије нагуравања грађана и полиције, при чему је неколико грађана и полицајаца и повријеђено, обишле су цијели свијет.

Протести и интервентна полиција на улицама постала је свакодневица Вуковара. Постављања двојезичних табли и акције њихових ноћних скидања настављене су и даље, тако да то више и не представља никакву вијест у Вуковару.

Двојезичне табле су разбијане и скидане у чему су учествовали борци, непознате особе, али и полицајци. Два дана прије обиљежавања Дана сјећања на жртву Вуковара догодио се и највећи инцидент у вези са постављањем двојезичне табле. Тада је Дарко Пајчић задобио тешке повреде ради којих је још у болници.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана