Постављали експлозивне направе и тражили милионе у криптовалутама

Срна
Foto: Нет.хр

РИЈЕКА - Жупанијско државно тужилаштво у Ријеци подигло је оптужнице против хрватског и њемачког држављанина која их терети да су постављали експлозивне направе у близини хотела и тражили милиона у криптовалутама.

На терет им се ставља да су од 16. априла до 28. маја на подручју Опатије, Ријеке и Кострене постављали импровизоване експлозивне направе у близини објеката у власништву хотелског друштва и трговачког друштва.

Они су оптужени да су прву експлозивну направу поставили 17. априла поред хотела у Опатији након чега су путем интернета тражили да им се исплати износ у крипто валути у противриједности од 3,9 милиона евра, пријетећи да ће наставити с постављањем ових направа и да ће их активирати ако се не испуне захтјеви.

Они су, 21. маја, у близини трговачког центра у Ријеци, поставили и активирали још једну импровизовану експлозивну направу која је причинила имовинску штету. Потом су поновили захтјев за исплатом, овог пута 4,6 милиона евра у крипто валути.

Још једну експлозивну направу поставили су и активирали код управне зграде трговачког друштва 28. маја, а пронађене су још двије експлозивне направе у близини које нису успјели да активирају, навели су из Тужилаштва.

Оптужница против хрватског /34/ и њемачког држављанина /53/ подигнута је због почињених кривичних ђела изнуде, довођења у опасност живота и имовине општеопасном радњом или средством, те недозвољеног посједовања, израде и набављања оружја и експлозивних материја, те фалсификовање исправе.

Обојица су у истражном затвору у којем се налазе од дана хапшења, 29. маја, наводе хрватски медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана