Послови Бандића и Мамића под лупом ЕУ

Глас Српске
Послови Бандића и Мамића под лупом ЕУ

Загреб - Европска комисија (ЕК) почела је да истражује дугогодишње финансирање фудбалског клуба Динамо из буџета града Загреба због могућег нарушавања правила јавног позива.

Након што је узела у рад пријаву која јој је достављена из Хрватске, Европска комисија је затражила и изјашњавање Владе Хрватске, преносе хрватски медији.

Комисија је у марту 2013. године преузела сву надлежност над одлукама државе о додјели новца које утичу на трговање унутар ЕУ, а како Динамо у посљедњих десетак година учествује у европским такмичењима, сумња се да су "модри" нарушили правила јавног позива за додјелу средстава.

Овај процес само је наставак онога који је донедавно вођен пред Агенцијом за заштиту тржишног надметања (АЗТН), у којој је деветоро дионичара Хајдука пријавило сумњиво финансирање клуба из Максимирске 128. Након годину АЗТН се прогласио ненадлежним, али загребачка градска власт промијенила је формални модел подршке клубу и сва средства оправдала "улагањима у омладинску школу" и "накнадом за коришћење стадиона", што су биле једине могућности којима би се јавни новац могао сливати у професионалне клубове.

Динамо је у протеклих осам година потрошио укупно 245 милиона куна (32 милиона евра) из буџета града Загреба, Загребачког холдинга и Туристичке заједнице Загреба. Процес пред ЕК могао би трајати око годину, а уколико новчане подршке буду проглашене нелегалним, Динамо би их морао вратити у загребачки буџет са каматама.

Милан Бандић ухапшен је 20. октобра због сумње да је починио већи број коруптивних кривичних дјела, злоупотребе положаја и овлашћења и трговања утицајем.

Истрагом је обухваћено укупно шеснаест особа и двије компаније, а притвор није затражен ни одређен за двије Бандићеве сараднице Инес Бравић и Кораљку Рожанковић-Уремовић, као ни за руководиоца Холдингове подружнице за управљање спортским објектима Драгутина Косића те директора Плинаре Анту Додига.

Рочиште

У Загребачком жупанијском суду јуче је одржано рочиште на којем се, након одлуке ванрасправног вијећа које је укинуло рјешење о истражном затвору, поново расправљало о захтјеву УСКОК-а да Милану Бандићу и сада осморици његових саосумњиченика буде одређен истражни затвор.

Пред судију истраге, осим загребачког градоначелника, доведени су и Слободан Љубичић, Жељко Хорват и Иван Толић. Доведени су и Филип Чуло, Миљенко Бенко, Бранко Михаљевић, Видоје Булум и Зденко Антуновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана