Посљедњи рок за остварење станарских права

РТРС
Посљедњи рок за остварење станарских права

Београд - Комесаријат за избјеглице Владе Србије упутио је позив избјеглицама и прогнаним грађанима који још нису остварили станарско право у Босни и Херцеговини и у Хрватској да до 31. августа поднесу захтјев за стамбено збрињавање. Ово је посљедњи рок за остварење станарског права и више неће бити одгађања рокова, упозоравају из Комесаријата.

Захтјев подносе сви носиоци станарског права који још нису стамбено збринути, а у случају њихове смрти, то могу да учине насљедници.

У Хрватској се ова могућност односи не само за подручја од “посебне државне скрби” већ и за подручја у којима није било ратних дејстава.

“Дошли смо да провјеримо опције за обнову или добијање стана јер овдје живимо као подстанари од 95 године”, рекао је Милорад Миодраг из Двора на Уни, Хрватска

“Ово је сад посљедња шанса и надам се да су и у Хрватској дошли неки људи који гледају неку правду, реалност. Надам се да је то и овдје и надам се да ће та кућа која је прије 18 година изгорила да се завриши”, истакао је Милорад Радаковић, из Мазина у Хрватској.

Рок за стамбено збрињавање у Хрватској већ је двапут продужаван, а у претходним роковима, због неповољних услова стамбеног збрињавања, захтјеве је поднијело само 1.450 људи, иако је према процјенама ОЕБС-а у Хрватској одузето 32.000 станарских права.

Један од разлога био је и пропис да је прије продаје стана у њему потребно живјети најмање десет година, а сада је такву некретину могуће одмах откупити и то по повољнијим условима.

“Битна је чињеница да је некретнина уништена, девастирана , а то да ли сте ви узели држављанство Србије , да ли имате личну карту или сте и даље избјеглица у овом случају није битно”, рекао је комесар за избјеглице Србије, Владимир Цуцић.

У Босни и Херцеговији за пет година враћена је имовина више од 70.000 људи који су избјегли у Србију. Међутим, више хиљада , углавном Срба , у кантонима 1 и 10 Федерације БиХ у којима су била велика ратна разарања, нису искористили право на обнову имовине и велики број избјеглица с тих подручја опредијелио се за интеграцију у Србију.

“Веома је мали интерес из Херцеговине и мали интерес за подручје око Тузле и за Озрен , а знамо да су ту девастације биле значајне”, рекао је Цуцић.

Захтјеви за стамбено збрињавање предају се у Комесаријату за избјеглице и повјеренику у општини у којој живе, а обрасци се могу наћи и на сајту Комесаријата. Документација се може употпунити и накнадно, али рок неће бити продужен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана