Послије поноћи 1. јануара Хрватска симболично обиљежава званични прелазак на евро

Tanjug
Послије поноћи 1. јануара Хрватска симболично обиљежава званични прелазак на евро

ЗАГРЕБ - Хрватски премијер Андреј Пленковић најавио је данас да ће прелазак Хрватске са куне на евро бити обиљежен симболично иза поноћи 1. јануара, када ће гувернер Борис Вујичић и министар финансија Марко Приоморац на једном од банкомата Хрватске народне банке подићи прве евре.


Пленковић је на сједници Националног вијећа за увођење евра као службене валуте рекао да је Хрватска дошла надомак великог стратешког циља и да је уз Шенген начинила, како је казао, "коначни корак с обе ноге у најдубљу интеграцију ЕУ".

"Овим остварујемо стратешки програм владе и испуњавамо преузету обавезу када смо преговарали чланство у ЕУ-у. Требало нам је пет година интензивног рада...", рекао је Пленковић и додао да Хрватска у 2023. постаје 20. чланица европодручја. 

"Ми ћемо увођењем евра бити знатно заштићенији у кризама с којима се суочавамо”, рекао је Пленковић у уводном обраћању.

Подсјетио је да 1. јануара у Загреб долази председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен са којом ће представници владе посејтити Гранични прелаз Брегану, разговараће о безграничним контролама, а потом ће на Тргу бана Јелачића попити кафу и платити је еврима.

"Симболично и без великих фешти и трошкова. Ово је опипљива промена за све грађане. Мислим да је у овим околностима ово примерен начин обележавања", рекао је Пленковић, пренијели су хрватски медији.    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана