Послије 39 година на Кавказу нађено тијело алпинисте Ненада Чулића?

Агенције
Послије 39 година на Кавказу нађено тијело алпинисте Ненада Чулића?

Загреб - Тијело за које се претпоставља да припада давно страдалом хрватском горском спасиоцу и алпинисти Ненаду Чулићу пронађено је у леду на Кавказу, послије 39 година, саопштио је Винко Призмић, члан Хрватске горске службе спашавања (ХГСС).

Ненад Чулић је заједно с још тројицом хрватских алпиниста страдао прије пуних 39 година у леденој лавини на Кавказу. Двојица алпиниста Анте Бедалов и Урсо Врдољак пронађени су одмах док су Виктор Табаковић и Ненад Чулић остали дубоко под леденим наносима.

Сва четворица били су припадници ХГСС и то је била највећа трагедија хрватског алпинизма.

ХГСС подсјећа да је прошле године с Хрватским планинарским савезом организовао потрагу за давно страдалим алпинистима. У претрази пространог ледењака под стијеном, четворо хрватских спасилаца успјели су да пронађу чак три тијела која су допремљена у долину гдје су узети узорци за ДНК анализу, којом је непобитно утврђено да је тада пронађен хрватски алпиниста Виктор Табаковић, чије је тијело накнадно пренесено у Хрватску.Остала два тијела, како истиче ХГСС, припадају неидентификованим алпинистима и она су сахрањена у селу Местији под Ужбом.

Анализом кретања ледењака и положаја тада пронађених предмета и тијела Виктора Табаковића, ХГСС је закључио да се тијело Чулића вјероватно налази у дубљим слојевима леда и да се може очекивати да се услијед топљења ледењака и оно ускоро појави на површини.

С грузијским алпинистима с тог подручја договорено је да они периодично претраже ледењак и да о евентуалним налазима обавјесте ХГСС, што је прије неколико дана резултирало проналаском тијела и дијелова опреме за које се готово са сигурношћу може рећи да се ради о Ненаду Чулићу.
Његово тијело је већ спуштено у долину и биће убрзан поступак коначне идентификације и процедуре да би тијело алпинисте било враћено у Хрватску.

Ненад Чулић био је један од најискуснијих хрватских алпиниста и горских спасилаца а у тренутку погибије имао је само 25 година. Његови пријатељи, колеге и породица ни након готово 40 година нису престали да трагају за њим, посебно када би се појавиле индиције или неки нови трагови.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана