Посланик Грмоја одмор проводи у мобилној кући у Петрињи

Танјуг
Foto: ГС

ЗАГРЕБ - Умјесто да оде на годишњи одмор, посланик опозиционог Моста Никола Грмоја дане проводи у контејнерском насељу у Петрињи, која је као већина градова и села на хрватској Банији порушена у земљотресу, крајем прошле године.

"Већ неко вријеме добијали смо разгледнице разрушене Петриње којима су посланици подсјећани на то да Банија и Петриња још нису обновљени, а да ми одмарамо. Ја нисам донио одлуку да идемо на одмор нити смо одговорни за спорост у обнови, али сам осјећао потребу да дођем на терен", рекао је Грмоја за загребачку Н1 тв.

Грмоја каже да бити у мобилној кућици три или четири дана није никакав проблем, али је проблем, каже, живјети тако седам мјесеци, као и питање колико још док се не догоди та обнова.

Истиче да му се многи јављају и да је имао састанке с инцијативом Петрињско прољеће и с иницијативом бранитељима.

"Још увијек у Петрињи немамо сигуран коридор кроз град, како би дјеца и људи могли сигурно да пролазе. Почиње школска година, то су само од неких проблема на које су ме упозорили. Исто тако, Закон о обнови је јако лош и непримењив за Банију, а посебно апострофирају тај чланак 46а који под хитно треба мијењати", навео је Грмоја и додао:

"Разговарали смо и о центру новог живота гдје би се занатлије и сви они који Петрињу одржавају живом смјестили у једном насељу".

Грмоја истиче да су то све привремена рјешења и да постоји дио људи који још немају ни санитарни чвор у својим контејнерима.

Додао је да људи у Петрињи живе у неизвјесности и сталном страху од нових потреса.

"Људи су овде под великим траумама", поручио је и додао: "Чини ми се да је добар дио и владајућих и људи у Сабору заборавио на Банију."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана