Посланици бирају нову Владу Црне Горе

Срна
Foto: Vijesti.me

У Скупштини Црне Горе од синоћ траје сједница на којој ће посланици гласати о приједлогу мандатара Милојка Спајића за састав нове владе.

Спајић је раније парламенту доставио експозе и приједлог за састав 44. владе.

Он је у експозеу као кључне приоритете нове владе навео, између осталог, убрзање приступања Црне Горе ЕУ, рјешавање деблокаде правосуђа, борбу против организованог криминала и корупције и унапређење стандарда грађана кроз спровођење програма "Европа сад".

Спајић је предложио да Влада Црне Горе има три потпредсједника, два ресорна потпредсједника и 17 министара.

Он је предложио да потпредсједник Владе за безбједност, унутрашњу политику, европске и вањске послове буде Алекса Бечић, а за политички систем, правосуђе и антикорупцију Момо Копривица.

Срђан Павићевић предложен је за потпредсједника Владе за рад, образовање, здравство и социјалу, а Ник Ђељошај за потпредсједника за економску политику и министра економског развоја.

За потпредсједника Владе за демографију и младе и министра спорта и младих предложен је Драгослав Шћекић.

Спајић је предложио да министар спољних послова буде Филип Ивановић, саобраћаја и поморства филип Радуловић, просторног планирања, урбанизма и државне имовине Јанко Одовић, а министар европских послова Маида Горчевић.

За руководиоца ресора финансија предложен је Новица Вуковић, а просвјете, науке и иновација Анђела Јакшић Стојановић.

Кандидат за министра правде је Андреј Миловић, рада и социјалног старања Наида Нишић, здравља Војислав Шимун, енергетике и рударства Саша Мујовић.

Функцију министра унутрашњих послова обављаће Данило Шарановић, одбране Драган Краповић, а туризма, екологије, одрживог развоја и развоја сјевера Владимир Мартиновић.

Министар културе и медија биће Тамара Вујовић, док ће ресорима пољопривреде, шумарства и водопривреде и јавне управе руководити Владимир Јоковић и Мараш Дукај.

За министра људских и мањинских права предложен је Фатмир Ђека.

У току је расправа о експозеу и кандидатима за министре у новој влади. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана