Посао из снова, али нико га не жели

Глас Славоније
Посао из снова, али нико га не жели

Осијек - Осјечке апотеке већ годинама имају отворен конкурс за магистре фармације јер им константно недостаје људи.

До њих тешко долазе упркос, за тренутну ситуацију у Хрватској, високу почетну плату од чак осам хиљада куна!

Како пише "Глас Славоније", и на Хрватском заводу за запошљавање кажу како већ годинама у евиденцији нису имали ни једнога незапосленог стручњака из те бранше.

Већ десет година на Ластову траже фармацеута!

Почетна плата тамо би била седам хиљада куна, добијао би се и додатак за одвојени живот, око 1.600 куна.

Такође, магистар фармације добио би стан на кориштење од Града Комиже, а уколико би његово мјесто пребивалишта био Сплит имао би и плаћен превоз Вис - Сплит - Вис!

Дарко Бајто, директор “Љекарне Осијек”, позвао је све фармацеуте да им се јаве јер код њих - посла има!

- Треба знати да факултет фармације постоји тек у Загребу и Сплиту, изузетно је тежак и мало њих га одабере, а највећи број људи с овог подручја који и оду на овај факултет не врати се у Осијек. Најчешће фармацију студира женска популација, која се обично онда у Загребу и уда, а тамо је и Плива, али и већи број лабораторија, те иностраних фармацеутских представништва, па је избор посла већи. Стога смо ми, у недостатку домаћег кадра, запошљавали чак и стручњаке из сусједне БиХ те из Србије. Дио младих сада одлази и на студиј у БиХ, али Хрватска апотекарска комора још се није огласила хоће ли признавати дипломе с тамошњих приватних факултета - рекао је Бајто.

“Глас Славоније” сазнаје како су фармацеути тражена роба и у Загребу, наиме недавно је “Градска љекарна Загреб” расписивала конкурс за 20 фармацеута, али нису добили ни приближно толико молби.

Главни разлог за дефицитом фармацеута лежи у уласку иностраних фармацеутских компанија на хрватско тржиште лијекова и њихова директна присутност у представништвима, а које запошљавају фармацеуте, прије свега у маркетингу готових производа.

Други је битан разлог отварање великог броја приватних апотека.

У Хрватској се магистри фармације највише запошљавају у аоптекарским установама, затим у фармацеутској индустрији, веледрогеријама, регулаторним државним институцијама те образовању и науци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана