Поруке подршке са Брда код Крања

Б92, Танјуг
Поруке подршке са Брда код Крања

Брдо код Крања - Коначни циљ и заједничка визија земаља региона је прикључење западног Балкана Европској унији, наводи се у закључцима неформалног састанка лидера региона.

- Заједно желимо да докажемо да отворена питања могу бити ријешена на бази политичкг дијалога и с поштовањем преузетих међународних обавеза. Спремни смо да промијенимо перцепцију да земље западног Балкана не могу да ријеше билатералне проблеме међу собом, стоји у закључцима.

Додаје се још: “ Спремни смо да пошаљемо поруку нашим грађанима да међусобно разумијевање, сарадања и партнерство могу да доведу до компромисних рјешења, безбједнијег и просперитетнијег живота сваког од њих”

Како се додаје, процес проширења остаје покретачка снага и све земље региона спремне су да проводе озбиљне структурне и економске реформе које им помажу да буду економски конкурентније и више интегрисане у јединствено европско тржиште.

- Поглед на актуелно стање на западном Балкану показује да је регион већ прошао кроз значајне и позитивне промјене које значајно доприносе стабилизацији као и економском и социјалном напретку региона, истиче се у документу.

У закључцима се наводи и да је данашњи састанак усмјерен ка томе да се истакне спремност на политичку одговорност у региону која ће вратити европску перспективу на највиши политички ниво.

У том смислу земље региона потврђују важност вођења политичког дијалога са ЕУ и изражавају спремност на јачање стабилности, сарадњу, поштовање добросусједских односа и постизање компромиса и размјена искустава у рјешавању отворених питања у складу са европском праксом.

Такође, истиче се спремност за провођење социјалних процеса и развијање међусобног повјерења у региону, помирење, ефикасну регионалну сарадњу...

Земље региона се обавезују да подржавају и помогну једна другој у процесу проширења, истичу важност европских реформи, јачања инфраструктрне повезаности кроз заједничке пројекте и свјесне су неопходности додатних напора које треба уложити у економски развој и рјешавање питања незапослености.

Словенија и Хрватска, како се наводи, остају посвећне процесу проширења и заузимању за ставове региона у Бриселу.

Сљедећи састанак биће одржан у Хрватској.

На Брду код Крања, у Словенији, усвајањем закључака је завршена конференција лидера Западног Балкана.

Учествовали су предсједници Албаније, БиХ, Црне Горе, Хрватске, Македоније, Словеније и Србије и предсједник Француске Франсоа Оланд.

Предсјендик Србије Томислав Николић састао се са предсједником Француске Франсоа Оландом и са предсједником Хрватске Ивом Јосиповићем.

Николић је са Оландом разговарао на маргинама неформалног састанка лидера региона и ЕУ на Брду код Крања.

Предсједник Србије је потом разговарао и са Јосиповићем разговарао на маргинама неформалног састанка лидера региона и ЕУ на Брду код Крања.

Неформални састанак одржава се у оквиру “Брдо процеса” са циљем заједничког рјешавања отворених питања у региону и убрзања процеса евроинтеграција, уз присуство француског предсједника.

Предсједник Француске Франсоа Оланд изјавио је нешто раније на Брду код Крања да се та земља снажно залаже за европску перспективу Западног Балкана.

- Ја ћу бити први који ће демонстирати ту активнију улогу, поручио је Оланд на заједничкој конференцији за новинаре са предсједником Словеније Борутом Пахором.

Оланд, који присуствује неформалном састанку лидера региона на Брду код Крања, истакао је да негово присуство резултат жеље да “потврди француску посвећеност реинтеграцији Западног Балкана у Европу и његовој интеграцији у Европску унију”.

- Историјски је што су Приштина и Београд успјели да потпишу споразум захваљују помоћи ЕУ, казао је Оланд, истичући да ће циљ - Европа мира, стабилности и помирења бити испуњен само ако сви буду посвећени европској будућности Западног Балкана.

Према његовим ријечима, биће услова које свака од земаља, када је ријеч о реформама треба да испуни, али такође важан услов је и регионална сарадња, а данашњи састанак и “Брдо процес” су примјер како треба радити на том пољу.

Неформални састанак лидера региона и ЕУ на Брду Код Крања почео је данас око 11.30 сати. Делегацију Србије предводи предсједник Томислав Николић, који ће се на маргинама скупа састати са Оландом.

Предсједника Србије у конгресном центру на Брду код Крања дочекали су предсједник Словеније Борут Пахор и предсједник Хрватске Иво Јосиповић.

Састанак се одржава на заједничку иницијативу Пахора и Јосиповића, а осим предсједника Србије и Француске, присуствују му и предсједник Црне Горе Филип Вујановић, предсједник Македоније Ђорђе Иванов, председник Албаније Бујар Нишани, председавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић, као и косовски председнк Атифете Јахјага.

Регионални медији оцијенили су да је позитивно изненађење састанка присуство француског предсједника, што се, како се наводи, доживљава као изузетно важна порука, јер је он шеф државе која у посљедње вријеме није претјерано наклоњена процесу проширења ЕУ.

Оланд ће, према саопштењу на сајту француског предсједника, данас боравити у званичној посјети Словенији, у оквиру које ће се придружити регионалним лидерима, а у његовој агенди су, поред састанка са Николићем, и сусрети са Вујановићем, Ивановим, Нишанијем и Јахјагом.

Састанак је наставак неформалног политичког дијалога челника земаља региона и ЕУ на највишем нивоу, који је договорен на радном доручку предсједника земаља региона, одржаног у кабинету предсједника Хрватске 1. јула, на дан ступања Хрватске у ЕУ.

Скуп на Брду код Крања представља и наставак иницијативе са сличним циљем коју су још 2010. године покренули тадашњи словеначки премијер, а актуелни шеф државе Борут Пахор, са тадашњом хрватским премијером Јадранком Косор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана