Порто Монтенегро - игралиште за пребогате

Вијести
Порто Монтенегро - игралиште за пребогате

Подгорица - Као што је некад СССР плаћао масне рачуне тиватским бродоградитељима само да би био војно присутан на Јадрану, тако су и данас Руси главни становници елитног наутичког центра Порто Монтенегро - богаташи из те државе “у крв скупо” плаћају квадрате у становима које је “на пјени од мора” у Тивту изградио канадски богаташ Манк и у стварности живе вјековни сан свих Руса “да напокон избију на топла мора”, преносе подгоричке “Вијести”.

Према евиденцији Управе за некретнине и подацима уписаним у лист непокретности 2065 КО Тиват, у којем се воде сви објекти настали на подручју бившег Арсенала, Руси су власници скоро двије трећине од укупно око 120 станова у пет резиденцијално-пословних објеката који тренутно чине Порто Монтенегро.

У списку житеља и власника станова насталих у “највећој западној инвестицији” у Црној Гори – Порто Монтенегру, налазе се имена десетина руских држављана.

Не чуди да је након толико доведених иностраних муштерија, шеф продаје Порто Монтенегра за тржиште источне Европе, такође и сама постала поносна сувласница стана у том елитном тиватском наутичком центру.

Међу клијентима из Источне Европе који имају станове у Порто Монтенегру су и бугарски држављани, њих троје али и више држављана Србије, међу којима је један директор представништва интернационалне консултанстке групе за пројекте у грађевинарству.

“Игралиште за супер богате” како је западна штампа називала Порто Монтенегро у протеклим годинама, у пракси се ипак показује као својеврсно “руско село” у срцу Тивта, елитни кварт за богате Русе као што је то ексклузивна московска четврт Барвиха у којој иначе, живи и удова и син Слободана Милошевића, Мирјана Марковић и Марко Милошевић.

И као што је Барвиха данас врло живописно стјециште разних тајкуна, бивших политичара, свргнутих диктатора и других “истакнутих” личности којима је заједнички именитељ дубок џеп, тако и Порто Монтенегро представља љетовалиште за шаролик и понекад веома интересантан скуп личности које су постале власници некретнина у том наутичком центру.

Богати купци станова су разни, а међу њима има и познатих личности из свијета бизниса, који су повезани са црногорском транзицијом.

Овдје стан има Рус Олег Мухамедшин, директор за корпоративни развој “Русала” – највећег свјетског произвођача алуминијума у власништву Олега Дерипаске.

Руски тајкун Дерипаска чије је већинско власништво над КАП-ом “у црно завило” црногорску економију и пореске обвезнике, један је од Манкових партнера у пројекту Порто Монтенегро и често у Тиват доводи своју ултралуксузну јахту “Queen K” и њен пратећи брод “Спутник”.

Сам Манк власник је стана од 362 квадрата на четвртом спрату у згради “Теута”, гдје му је комшија други његов партнер у Порто Монтенегру, британски финансијски магнат Натанијел Ротшилд на чије име гласи стан површине 351 квадрат.

У истој згради стан има и британски банкар италијанског поријекла Рикардо Орсел, који је након каријере у “Bank of America Merrill Lunch”, прешао на мјесто замјеника извршног директора руске државне банке “VTB Capital”.

Гаранције црногорске Владе тој банци за кредит КАП-у од 60 милиона евра, такође “висе” над главама пореских обвезника Црне Горе који враћају дугове Дерипаскине компаније у Црној Гори.

У интересантне житеље Порто Монтенегра спада и један угледни британски бизнисмен који се бави некретнинама и изградњом, као и британски адвокат и поморски предузетник, који има одличне пословне контакте широм свијета у разним аспетима поморског и јахтинг бизниса.

Стан површине 188 квадрата у “Теути” има и британски адвокат Марк Харисон, власник адвокатске канцеларије “Harrison Solicitros” која послује у Србији и Црној Гори.

Харисон је био укључен у готово сваку већу и многе контроверзне приватизационе послове у Црној Гори у посљедњих десетак година, међу којима и у дил Питера Манка са Милом Ђукановићем о куповини Арсенала за само 3,26 милиона еура.

Харисон је у том послу био Манков правни заступник, а формално је био и први директор новоосноване компаније “Adiatic Marinas”, успостављене за реализацију пројекта Порто Монтенегро.

Харисон у тиватској марини држи и свој релативно скроман десетометарски глисер занимљивог имена “The Full Monte” (“До голе коже”) наслов британске филмске комедије о радницима жељезаре који остају без посла и почињу преживљавати као стрипери, “Монте” – Црна Гора у жаргону британских бизнисмена).

Ту је и један италијански бизнисмен са пословним интересима у Русији , четири британска држављанина, Аустралијанац и један власник стана из Аустрије…

У Порто Монтенегру стан има британски бизнисмен са пасошем Хонгконга Сајмон Мареј, некадашњи припадник француске Легије странаца, авантуриста који је између осталога претрчао вишедневни ултрамаратон од 242 километра кроз Сахару и сам је стигао до Јужног пола.

Мареј је челник “Гленкора” швајцарске компаније која је дуго имала монопол на куповину производа КАП-а, а британски медији недавно су извијестили да овај бивши легионар, стоји иза идеје о оснивању прве приватне Ратне морнарице на свијету, а која би се позабавила рјешавањем проблема сомалијских пирата у Индијском океану.

Занимљиво је да је велики број станова продатих у Порто Монтенегру уписан на правна лица – најчешће оф шор компаније, регистроване у “пореским рајевима” па је изузетно тешко доћи до имена њихових правих власника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана