Портал РТЦГ објавио како би требало да изгледа нова влада Црне Горе

Танјуг
Портал РТЦГ објавио како би требало да изгледа нова влада Црне Горе

ПОДГОРИЦА- Према нацрту платформе која ће служити као основ за формирање нове, 44. Владе Црне Горе, Покрет Европа сад (ПЕС) мандатара Милојка Спајића добиће највише ресора, пише данас портал РТЦГ.

Позивајући се на незванична сазнања, наводе да ће ПЕС, између осталог, имати ресоре финансија и економског развоја, али и ресоре просвете и здравља. Списак, додају, није коначан, јер су преговори још у току.

Према истом нацрту, ресор јавне управе припашће Албанском форуму. Албански форум имаће и потпредсједника Владе.

, политичка групација Цивис, чији кандидати су били на листи Европе сад, имаће мјесто потпредсједника Владе за здравствена и социјална питања.

Социјалистичка народна партија (СНП) требало би да, како сада ствари стоје, има ресоре пољопривреде, шумарства и водопривреде. Демократској Црној Гори понуђено је Министарство одбране, Министарство унутрашњих послова, Министарство културе и Министарство екологије, одрживог развоја, туризма и развоја севера. Добиће и мјесто заменика премијера.

Припашће им два мјеста потпредсједника Владе.

Извор портала истиче да није ништа дефинитвно, и да су промјене и даље могуће.

Коначна расподјела, наиме, тек треба да буде усаглашена, и то би могло да буде урађено веома брзо.

Према првом договору, Влада ће имати 18 министарстава. Коалиција За будућност Црне Горе (ЗБЦГ), која ће подржати Спајићеву Владу ће највјероватније добити мјесто предсједника Скупштине Црне Горе.

Предсједник СНП Владимир Јоковић рекао је синоћ на ТВЦГ да међу преговарачима није спорно да би нови челник парламента требало да буде Андрија Мандић, један од лидера ЗБЦГ.

Јоковић је рекао да је свима било прихватљиво да Мандић буде шеф парламента а да је већина била за то да треба да се обаве разговори и са ГП УРА, чији је лидер Дритан Абазовић.

Мандатар и лидер ПЕС Милојко Спајић је после разговора са лидерима странака које ће чинити нову Владу, рекао је да ће она имати снажнију већину него што се очекивало, односно да ће већину чинити 49 посланика од укупно 80.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана