Портал Новости: Коме се то с уздигнутом десницом у Вуковару одздрављало?

Танјуг
Портал Новости: Коме се то с уздигнутом десницом у Вуковару одздрављало?

ЗАГРЕБ - Колона сјећања у Вуковару у суботу за неупућеног посматрача могла је да изазове свеопшту историјску збрку са питањем чија је то војска ветерана мимоходила улицама града, пише портал хрватског недељника Новости.

Како наводи портал, дефиле су предводиле ратне формације Хрватских одбрамбених снага (ХОС) вољом вуковарског градоначелника Ивана Пенаве, одевени у црно са црним заставама на којима је утиснут усташки поздрав “за дом спремни”, али и заставама с првим бијелим пољем, што свакако није службени стег Хрватске.

Негдје у тој колони, међу наводно 150 хиљада грађана који су дошли да искажу пијетет Вуковару, понеки су своје домољубље, што је очигледно у прилогу који је снимила агенција Видеоплус, исказали високо уздигнутом десницом као у нацистичко доба, узвикујући споменути усташки поздрав, па се, пише портал, “све чинило као да смо запали у историјско црнило од прије 90 година”.

-Коме се то с уздигнутом десницом у Вуковару одздрављало? О свим набројаним и компликованим детаљима нисмо ништа чули, ни видјели, ни замало читали из извјештаја, репортажа или биљешки националне телевизије, али ни водећих дневних листова. За њих је углавном све прошло величанствено и достојанствено. А чак је и командант вуковарског ХОС -а Звонко Ћурковић казао да није био за црне униформе ни 1991. као ни данас те је јавно поручио да није „љубитељ ЗДС и да нам не треба усташтво“ - пише портал.

Да ли су у колону, како се то воли популарно рећи, залутали “изоловани случајеви” не знамо, пишу Новости и истичу да је тешко отети се на крају закључку да је вуковарски градоначелник Пенава направио услугу политичким представницима Срба, када им је захвалио за недолазак у Вуковар.

-Шта ће Пенава пак сада учинити када је у колони било оних који су „мјерили кукуруз“, премда је неколико дана раније најавио да ни такви не треба да долазе на обиљежавање Дана сјећања. Осјећа ли барем неугодност или је искључиво опсједнут Србима - пита портал. За хрватски државни врх, констатују, такође, било је све по протоколу, једноставно – величанствено.

О усташким инсигнијама, скандалозним узвицима и сличним везницима министар унутрашњих послова Давор Божиновић није ни ријеч рекао, док је премијер Андреј Пленковић још и прије самог догађаја, на питање смета ли му ХОС -ов “за дом спремни”, изјавио да је Влада то лимитирала на оно што је било 1991. док су друге конотације неприхватљиве и штетне по Хрватску.

Шта је тиме поручио премијер, пита портал и констатује да је оставио грађанима да сами, по властитом нахођењу спроводе закон. Вуковарска полиција је, истичу, са малом задршком потврдила да спроводе активности везане уз спорадичне узвике “за дом спремни” који су се чули у Вуковару током проласка Колоне сјећања.

-Не мање важно везано уз овај вуковарски пијетет треба рећи и да Влада крши законе које је сама предложила. На примјер, измјенама Закона о прекршајима против јавног реда и мира, које је прољетос изгласао Хрватски сабор, између осталог, прописано је да се драстично повећавају новчане казне за истицање симбола и поздрава чији садржај изражава или подстиче мржњу, и сада износе од 700 до 4.000 евра -подсјећа портал.

- Хоће ли, дакле, према том закону полиција казнити преступнике који упорно настоје да рехабилитују усташки поздрав, који је све присутнији на фудбалским трибинама и у јавном простору у Хрватској. Јер свако даље ћутање правне државе све је опасније - закључују Новости, чији је издавач Српско народно вијеће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана