Поплављена домаћинства у Грачацу, затражена помоћ и евакуација грађана

СРНА
Поплављена домаћинства у Грачацу, затражена помоћ и евакуација грађана

ЗАГРЕБ - У Грачацу је поплављено више кућа од којих је неколико одсјечено водом па је затражена помоћ Хрватске горске службе спашавања ради евакуације грађана, саопштено је из Директоријата Цивилне заштите Хрватске.

Обилна киша која пада на задарском подручју ствара проблеме становницима Грачаца, а због надирања подземних вода и изливања ријеке Отуче све службе су стављене у стање приправности.

Из ватрогасне службе наводе да се диже и ниво воде у Зрмањи, која плави и Обровац због чега се већ мора испумпавати вода.

Стање у Бенковцу је под надзором, док у Лишанима и даље ватрогасци црпе воду.

Директор Водопривредног одјељења за горњу Саву Томислав Сутон рекао је да би врхунац воденог таласа на Сави у Загребу требало да дође у сриједу, 17. маја када би ријека могла да се излије из корита и поплави подручје до насипа, али без већих проблема по грађане.

"Тренутни ниво ријеке Саве у Загребу је плус 60 центиметара и ништа не угрожава. Очекује нас кишни период у уторак и сриједу када би поподне требао доћи врхунац воденог таласа који ће износити око плус 300 центиметара", рекао је Сутон за ХРТ.

Он каже да су најкритичнији тренутно савски насипи на подручју сисачког и петрињског подручја, јер је у току њихова санација.

Сутон је најавио да ће бити предузете мјере предострожности јер су за уторак, 16. маја најављене бујичне и урбане поплаве. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана