Поплаве у Словенији: Куће под водом, бујица носи аутомобиле и мостове (ФОТО; ВИДЕО)

ГС
Поплаве у Словенији: Куће под водом, бујица носи аутомобиле и мостове (ФОТО; ВИДЕО)

ЉУБЉАНА - У већем дијелу Словеније јако олујно невријеме изазвало је протекле ноћи бујичне поплаве усљед којих је настала већа материјална штета, а поплављени су куће и путеви.

Највише проблема било је у области Корушке и Горења, где у појединим дијеловима већ има поплава, а понегдје крећу и одрони. 

Највише су погођени регионални центри Цеље, Крањ, Љубљана, Марибор, Мурска Собота, Нова Горица, Постојна, Птуј и Словењ Градец.

Најјачи пљускови били су на подручју јужног подножја Јулијских Алпа, те на подручју између Идријског Хрибовја према Горењској и Корушкој.

У Горњој Савињској долини ситуација је катастрофална, а највише проблема праве бујичне кише које односе мостове, али и куће, јавио је дописник Радија Словенија из Цеља. Дело пише да су у Савињској долини многе куће под водом, поплављени су путеви, а већи дијелови територије су потпуно одсјечени. У Незарју је вода носила аутомобиле и контејнере за становање и оштетила путеве.

Општина Луче је одсјечена од свијета.

На Штајерском у Корушким подучју су се чиле сирене због опасности поплава.

Савиња се излила у Медлогу, где се разлила да би се одредило разливање подручја.

Како је саопштено из саобраћајно-информационог центра, због посљедица невремена затворени су поједини путеви.

Због посљедица невремена, поплава, наноса пијеска и блата и одрона затворени су многи путеви.

Проблема има и на ауто-путевима, а због поплављених жељезничких пруга мјестимично је обустављен жељезнички саобраћај.

Шеф регионалног информативног центра Горењске Матеј Кодрич рекао је да је покренуто 15 клизишта, да су многи путеви непроходни, као и да су поплављени подруми стамбених и индустријских објеката.

На сјеверу Приморске, поплављене су куће, а покренула су се и многа клизишта. Долина Каномља је одсјечена јер су сви путеви који воде до тамо непроходни, јавио је словеначки радио. Регионални командант цивилне заштите Само Космач рекао је за Радио Словенија да су лавине затрпале неке путеве који су непроходни, што отежава рад спасиоцима. Најгоре је у горњем дијелу Башке грапе, где су клизишта затворила магистралне путеве.

Према подацима словеначке Управе за заштиту и спасавање у посљедњих 12 часова забилежено је више од 1.000 инцидената, а ватрогасци из 168 ватрогасних јединиц помогали су грађанима.

Ватрогасци су ноћас црпили воду из поплављених објеката, заштитили неколико клизишта, уклонили рушевине испод мостова и спасили потопљена возила са поплављених коловоза, навели су из Управе.

У сјеверном приморју највише проблема било је у Толмину и Идријско-Церкљану. Радио “Словенија” преноси да су куће поплавиле оборинске воде, покренуло се неколико клизишта која су затрпала путеве, а у Башкој грапис у морали да евакуишу становнике из двије куће.

Из Агенције за животну средину Словеније наводе да ће се данас и током ноћи набујале ријеке проширити на већи дио земље.

У неколико општина, у којима су се ујутро огласили аларми, становници се позивају да се евакуишу на сигурно или остају код куће.

Словеначки медији јављају да је јутрос, због поплава и бројних затворених путева, саобраћај на аутопуту Горење између Крања и чвора Љубљана - Брод дозвољен и за возила без вињете.

-Нажалост, остварује се најгори сценарио. Дијелови Горењске и Корушке и Савињске већ су захваћени силовитим поплавама, а стање се погоршава због пљускова. У многим мјестима више од 100, а локално и више од 200 литара кише по квадратном метру пало је за само 10 сати што је више него што обично падне у цијелом мјесецу заједно - рекао је прогностичар Рок Носан, преноси 24ур.

Словеначка агенција за околиш (Арсо) је због најављених дуготрајних пљускова, за које се очекује да ће изазвати даље порасте и изливања водотока, издала црвено упозорење које вриједи данас до поноћи.

Проток ријеке Драве на граници с Аустријом посљедњих сати нагло је растао, а проток Меже прије ушћа у Дравоград износи око 350 метара кубних по секунди. Драва ће плавити својим током на изложеним подручјима и на дијелу низводно од бране Марковци.

У неким подручјима је већ ванредно стање.

У петак и суботу очекује се изливање ријека и на истоку земље.

Како је саопштено из саобраћајно-информационог центра, због посљедица невремена затворени су поједини путеви.

Метеоролог Бране Грегорчич за Радио Словенију  је рекао да ће падавине почети да слабе тек у суботу, а да ће престати у недјељу увече. Он је истакао да ће у недјељу проћи још један брзи кишни фронт, али да тада не би требало да буде већих проблема.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана