Поплаве у Хрватској: Војска у приправности, премијер обећава помоћ

Танјуг, index.hr
Поплаве у Хрватској: Војска у приправности, премијер обећава помоћ

Загреб - Рекордне падавине узроковале су плављења стамбених, привредних и саобраћајних објеката у великом дијелу Хрватске, војска је у стању приправности, а премијер Зоран Милановић током обиласка поплављаног Карловца обећаво је помоћ.

"Проблеми су велики, људима је вода у кућама...против природе се не може", констатовао је Милановић и додао да Влада и "Хрватске воде" не занемарују проблеме и да постоје пројекти и рјешења.

Премијер је прецизирао, када је у питању Карловац, да се ради о изградњи насипа током ове године, који ће дио града убудуће спасавати од оваквих поплава.

Генерални директор "Хрватских вода" Ивица Плишић изјавио је да ванредних мјера због поплава вјероватно неће бити, али како се водени талас у Карловцу приближава високим квотама све интервентне јединице су на том подручју, преносе хрватски медији.

Усљед наглог топљења снијега и обилних падавина, током ноћи је дошло до плављења станова и пословних простора на рубним подручјина Загреба, али и у самој престоници Хрватске , гдје је проглашено редовно стање одбране од поплава.

Количина кише која је пала у посљедња 24 сата рекордна је, посебно на ширем загребачком подручју. Градска Јавна ватрогасна јединица је уз помоћ добровољних ватрогасних друштава имала више од 170 интервенција на испумпавању воде из објеката, многе интервенције још су у току и очекује се још пуно проблема на терену.

На ширем загребачком подручју дошло је до знатног преливања воде по коловозима, неке саобраћајнице су затворене, на већини је отежан саобраћај, а постављана је и сигнализација уз позив возачима да се придржавају истакнутих упозорења.

Уколико буде потребно, припадници Оружаних снага поручују да су спремни за заштиту становништва, материјалних добара...

Најтеже је на подручју Врбовца, гдје је у насељу Брчевец угрожено око 500, а у Сесветском Краљевцу више десетина објеката, саопштила је Државна управа за заштиту и спасавање.

Поплаве од раних јутарњих часова угрожавају више насеља на великогоричком подручју - најкритичније у Бушевцу, Ракитовцу, Мрацлину, Петровини и Рибници , гдје је вода ушла и у породичне куће, а надлежне сужбе из Велике Горице наводе да чине све како би куће биле заштићене.

Купа се излила и на подручју Покупског, критично је у Карловцу...

Поплављене су и саобраћајнице у Горском котару, најављене су и редовне мјере обране од поплава на читавој дионици ријеке Саве.

Како прецизира Хрватски ауто-клуб (ХАК), због поплаве затворене су поједине државне, жупанијске и локалне цесте у Загребачкој, Сисачко-мославачкој, Карловачкој, Личко-сењској и Копривничко-крижевачкој жупанији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана