Поново подигнута оптужница против Санадера због “јефтине струје”

Агенције
Поново подигнута оптужница против Санадера због “јефтине струје”

Загреб - Државно тужилаштво Хрватске поново је након годину дана разматрања подигао оптужницу против бившег хрватског премијера и предсједника ХДЗ-а Иве Санадера због сумње да је заједно са бившим власником “Диоки групе” Робертом Јежићем 2008. потицао тадашњег предсједника управе ХЕП-а Ивана Мравка да Јежићевим компанијама исплати позајмицу од 15 милиона куна и продаје струју испод тржишне цијене, преносе агенције.

Како је позајмица, коју је Мравак наводно одобрио без знања управе, на крају ипак враћена ХЕП је у овој афери оштећен за 3,8 милиона куна.

Куповином струје испод тржишне цијене “Диоки” је, према тврдњама Тужилаштва, незаконито “уштедио” 1,95 милиона куна, а компанија “Дина Петрокемија” 1,88 милиона куна.

До погодовања Јежићевим компанијама наводно је дошло када је ХЕП 2008. одлучио повисити цијене тзв. Повлашћеним купцима међу којима су били “Диоки” и “Дина Петрокемија”.

На Јежићеву молбу Санадер је од Мравка тражио да компанијама његова тадашњег пријатеља снизи цијену струје, што је Мравак и учинио без знања остатка ХЕП-ове управе.

То је трајало 2008. и 2009.

Према истом принципу Санадер је за Јежића од Мравка узео и позајмицу од 15 милиона куна, која је требала бити враћена за 60 дана, али је рок пролонгиран чак четири пута.

Готово иста оптужница већ се налазила на суду прошле године, али ју је Тужилаштво само повукло и након годину дана вратило допуњену новим вјештачењима.

Пета оптужница против некад најмоћнијег хрватског политичара тренутно се налази код судије истраге загребачког Жупанијског суда и одбрана је још није видјела.

Када судија доврши такозвано претходно испитивање оптужнице и из ње издвоји могуће незаконите доказе послаће је одбрани и Тужилаштву.

Када је у фебруару прошле године испитан у овој истрази Санадер је одбацио сумње да је злоупотријебио положај и овлашћења док је био први човјек извршне власти и ХДЗ-а.

Мравак је, међутим, одмах признао недјело, док је Јежић испрва порицао кривицу.

Али, тај је бивши Санадеров пријатељ у међувремену постао крунски свједок Тужилаштва на суђењу у случајевима “Ина-МОЛ” и “Хипо” у којем је бивши премијер осуђен на десет година затвора због провизије од аустријске “Хипо банке” те примања мита од мађарске нафтне компаније којој је заузврат наводно препустио управљачка права у Ини.

Јежић је против Санадера свједочио и у случају “Фими медјиа”, највећој афери у хрватској политици, у којој се ХДЗ и њени бивши чланови терете за извлачење новца из државних институција и компанија који је наводно завршио у страначком црном фонду, али и код Санадера.

Бившем премијеру од недавно се суди и за незакониту купопродају зграде у Планинској улици.

Стјепан Фиолић раније је посвједочио да је Санадеру након незаконите купопродаје зграде предао више од 17 милиона куна провизије, а оптужницу је признао и бивши министар Петар Чобанковић који је једногодишњу затворску казну замијенио радом за опште добро.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана