Поново одвојене комеморације у Јасеновцу

Агенција
Поново одвојене комеморације у Јасеновцу

Загреб - Ни ове године неће бити јединствене комеморације у знак сјећања на жртве логора Јасеновац, као што није било ни претходне двије године.

То је потврдио предсједник Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске Фрањо Хабулин, а питање колико ће комеморација бити одржано остаје отворено.

Хрватски медији наводе да дубока подијељеност хрватског друштва посебно долази до изражаја сваке године уочи комеморације у Јасеновцу. Већ неколико година, наиме, уз службену комеморацију у организацији државног врха, одржава се још најмање једна, а неријетко и више њих.

- Услови за одржавање јединствене колоне сјећања на жртве усташких злочина нису стечени ни ове године. На сједници Извршног одбора анализирали смо шта се промијенило до данас у односу на прошлу годину и дошли до закључка да се није промијенило ништа. Напротив, још је и горе. Ако Влада прихвати препоруке Вијећа за суочавање са посљедицама владавине недемократских режима, то ће само донијети нове проблеме, у друштву ће се отворити нове полемике, нови сукоби и спорови - испричао је Хабулин.

Додаје и да му је жао што се подјеле настављају и ове године, али, како каже, најприје се морају створити неке претпоставке за заједничко боље сутра.

- Прије свега, Влада би требало да поштује Устав, не бјежати од антифашизма, већ га прихватити као темељ наше државности. Некаквој усташкој иконографији у Хрватској која жели бити европска држава нипошто нема мјеста. Не заборавимо да је и Европа утемељена на антифашизму, који се схвата као синоним за мирољубивост, слободу и једнакост - поручио је Хабулин.

Двије комеморације, дакле, засад су сасвим сигурне, а колико ће их још бити, преостаје да се види, преносе хрватски медији.

Државну комеморацију жртвама усташког логора прошле године су бојкотовали Српско народно вијеће, Савез антифашистичких бораца Хрватске, Јеврејска заједница и Социјалдемократска партија.

Усташки поздрав

Разлог бојкота државне комеморације у Јасеновцу посљедње двије године је неуклањање плоче с усташким поздравом "За дом спремни", коју су недалеко од Јасеновца поставили ветерани Хрватских одбрамбених снага, у спомен на погинуле саборце.

Постављање плоче с усташким поздравом на згради вртића у Јасеновцу, гдје је недалеко, у усташком логору, убијено и близу 21.000 дјеце, осудила су бројна удружења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана