Поново доминација деснице у Хрватској

Срна, index.hr
Поново доминација деснице у Хрватској

Загреб - Десница наставља доминацију у Хрватској и на локалним изборима - Милан Бандић је поново градоначелник Загреба, а одлучујући су били гласови ХДЗ-а и "Независне листе" Бруне Есих, док је кандидат ХДЗ-а Андро Крстуловић Опара постао градоначелник Сплита.

Тако два највећа града у Хрватској поново на свом челу имају људе са деснице, док је у Ријеци традиционално побиједио кандидат љевице Војко Оберснел.


Ријека је једини већи центар у Хрватској у коме није на власти неко са десне, националне политичке опције.

Бандић је поново доказао своју непобједивост у Загребу и спретност у политичким играма и за 16.000 гласова побиједио Анку Мрак Тариташ из Хрватске народне странке /ХНС/, коју је подржао СДП.

У ХНС-у је дошло до раскола пошто је дио руководства оптужио лидера Ивицу Вркића да је кокетирањем са ХДЗ-ом практично сам побиједио Анку Мрак Тариташ, те уништио шансе страначког кандидата у Осијеку.

ХДЗ слави нове побједе, прије свега у Сплиту, али и у Заребу, јер су многи бирачи ХДЗ-а у другом круги гласали за Бандића.

Контроверзни бизнисмен Жељко Керум, познат по својим шовинистичким иступима, изгубио је у Сплиту неких хиљаду гласова разлике и сада тражи да се гласови поново пребројавају.

У Сплиту је било скоро десет одсто неважећих гласова, што Керумове симпатизере наводи на помисао да избори нису били регуларни.

Највећи губитник избора поново је СДП, који у свом традиционалном упоришту у Загребу није ни имао кандидата за градоначелника, па је подржао кандидата ХНС-а.

Бирачко тијело СДП-а чак је позвано да у Сплиту гласа за Керума, да би се спријечила побједа ХДЗ-а.

Све то појачава раскол у овој странци, која, након одласка Зорана Милановића, није у стању да повеже страначке редове, па се лидеру Давору Бернардићу "тресе столица".

Када се саберу сви резултати локалних избора на градском, општинском и жупанијском нивоу - ХДЗ је убједљиви побједник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана