Поништена пресуда Степинцу

Срна
Поништена пресуда Степинцу

Загреб - Загребачки Жупанијски суд поништио је пресуду кардиналу Алојзију Степинцу из 1946. године, којом је оптужен за сарадњу са усташким режимом.

Суд је пресудио да се поништава цијела пресуда Степинцу, по којој је био проглашен кривим за сарадњу са италијанским и њемачким окупатором и усташким режимом у НДХ, за насилно католичење православаца, за помагање усташком режиму, али и непријатељску пропаганду након рата.


Степинац је тада осуђен на 16 година затвора и присилног рада, те на петогодишњи губитак политичких и грађанских права, а ревизију поступка затражио је његов рођак.

Поништењу пресуде, осим Степинчевог рођака, присуствовали су историчар Јосип Јурчевић и Владимир Шекс, један од аутора одредбе Закона о кривичном поступку према којој је могуће започети ревизију процеса и пресуда бивше Југославије.

Највиши католички великодостојник у Хрватској за вријеме Другог свјетског рата, одлуком Хрватског сабора рехабилитован је 1992. године, када су посланици усвојили "Декларацију о осуди политичког процеса и пресуде кардиналу Алојзију Степинцу".

Ни за Римокатоличку цркву улога Степинца није била спорна, јер га је папа Јован Павле Други 3. октобра 1998. године прогласио за мученика и беатификовао у Марији Бистрици код Загреба, што је предуслов да неко буде проглашен за свеца.

Међутим, на иницијативу садашњег папе Фрање формирана је заједничка комисија у којој су и представници Српске православне цркве и српски историчари, која треба да преиспита улогу Степинца с обзиром на приједлог да се прогласи за свеца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана