Помоћ оружаних снага у санирању штете од поплава изнад очекивања

СРНА
Помоћ оружаних снага у санирању штете од поплава изнад очекивања

САРАЈЕВО - Представници Војске Словеније и органа власти захвалили су инжењеријској јединици у привременом саставу Оружаних снага БиХ за помоћ у санирању штете узроковане поплавама, истичући да су њихови учинци у санацији терена знатно изнад очекиваних - у једном дану су уредили 200 метара корита ријеке Меже и уградили 1.500 метара кубних материјала, саопштено је из Министарства одбране у Савјету министара.

Инжењеријска јединица, која је упућена у хуманитарну мисију пружања помоћи цивилним структурама у Словенији на отклањању посљедица узрокованих поплавама, размјештена је и пружа помоћ на санацији корита ријеке Меже у рејону општине Преваље.

Они су по доласку у Словенију у петак, 11. августа, распоређени у овој општини на граници са Аустријом, а након извиђања израде планова рада и припреме механизације, започели су са радовима на уређењу корита ријеке Меже у мјесту Пољана.

Оружане снаге и наредних дана наставиће активности у рејону гдје су ангажовани, уз очекивање да ће временске прилике омогућити повољне услове за санацију штете настале обилним падавинама у Словенији.

Јединицу привременог састава чини 10 припадника инжењеријског батаљона Оружаних снага БиХ, која је оспособљена за овакве ситуације, са потребном механизацијом.

Поплаве које су недавно погодиле Словенију проглашене су најгором природном катастрофом од стицања независности те земље.

Двије трећине земље је девастирано, многи су изгубили своје домове, а шест особа је изгубило живот. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана