Политички аналитичар Ђорђије Маловић о будућим потезима странака у Црној Гори: Мандатара морају предложити што прије

А. С.
Политички аналитичар Ђорђије Маловић о будућим потезима странака у Црној Гори: Мандатара морају предложити што прије

ПОДГОРИЦА - Све три опозиционе листе, прије свега њихови лидери, треба да покажу одговорност и у најкраћем могућем року изађу са именом мандатара, без обзира на то да ли ће то бити нестраначка личност или неко од оних који су били директни учесници избора.

 Рекао је ово за “Глас Српске” политички аналитичар Ђорђије Маловић и додао да би на тај начин било послата порука о озбиљности бирачима, али и међународној заједници.

- Ово је историјска побједа у смислу да је власт у Црној Гори први пут смијењена мирним путем, односно на изборима. На то су утицали различити фактори, прије свега мирне, вишемјесечне литије. Тај цивилизацијски искорак морао је изњедрити и једну овакву побједу. Уз то, пресудну улогу су одиграле и све очигледније класне разлике и све дубља економска криза, те учестали напади на цркву довели су до кулминације незадовољства које се годинама накупљало - каже Маловић.

На наше питање који модел за састав нове владе би био најбољи, Маловић истиче да су прихватљиви и приједлог УРЕ да то буде нестраначка личност, али и неко од нових лица која су била на листама.

- У сваком случају, то мора бити што прије, јер свако одуговлачење које би подсјетило на локалне изборе у Никшићу 2012. било би лоше и оставило би утисак беспотребног надгорњавања и уцјењивања. Не треба да буде пренебјегнута још једна могућност, која произлази из уставног овлашћења предсједника државе. Наиме, по члану 92. Устава Црне Горе предсједник има право да скупштинској већини, након фингираних консултација, предложи неприхватљивог кандидата, било из редова скупштинске мањине, било из редова опозиције, али који није приједлог опозиционих странака - казао је Маловић и додао да предсједник то може радити 90 дана.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана