Политичка криза у Црној Гори: Хрвати одбили улазак у Владу, раскол Милатовић-Спајић

ГС
Политичка криза у Црној Гори: Хрвати одбили улазак у Владу, раскол Милатовић-Спајић

ПОДГОРИЦА - Посланици у црногорском парламенту подржали су у уторак нови састав црногорске владе премијера Милојка Спајића, у којој је пет министарских мјеста припало Бошњачкој странци, а три просрпској коалицији За будућност Црне Горе.

Реконструисана Спајићева влада има премијера и 30 чланова, 24 министарства и седам потпредсједника, при чему су двојица истовремено и министри.

У уводној ријечи Спајић је рекао да у парламенту постоји „историјска већина“, која је гаранција да ће Црна Гора бити стабилна и да ће се земља моћи посветити битним темама - интеграцијама, економији и социјалној политици.

"Данас је Црна Гора најпомиренија у својој историји"

- Данас је Црна Гора најпомиренија у својој историји. Свака жртва је била примјерена и ова већина је гаранција стабилности и успјешности. Постајемо у региону примјер заједничког живота и рада, рекао је црногорски премијер.

Спајић је позвао опозицију да буде конструктивна, истичући да су наредне три и по године кључне за европске интеграције Црне Горе, али и за привредне реформе.

Предсједник опозиционе Демократске партије социјалиста Данијел Живковић рекао је да је реконструкција Владе покушај спашавања Покрета Европа сад и самог Спајића који према најновијим анкетама имају 15 посто подршке.

- Цијена те реконструкције је продаја националних интереса Црне Горе, рекао је Живковић, додајући да је бесмислено говорити о реконструкцији Владе са Мандићем и Миланом Кнежевићем.

- То су људи који тврде да Црна Гора није држава, рекао је Живковић.

Хрвати одбили учешће у влади

Посланик Хрватске грађанске иницијативе (ХГИ) Адријан Вуксановић казао је да све што се догађало протеклих годину дана потврђује да су у његовој странци правилно поступили када су одбили понуду за улазак у Спајићеву владу. Подсјетио је да је извршна власт погоршала односе са сусједима.

- Кад чујемо премијера да ћемо развијати добре односе са сусједима, морам рећи да је Вучић обновио кућу Хрватској заједници бана Јосипа Јелачића, а вама је увалио Резолуцију о Јасеновцу. Вама жели да имате лоше односе с Хрватском, рекао је Вуксановић.

Предсједник Црне Горе Јаков Милатовић, коментаришући реконструисану владу Црне Горе, саопштио је да је Црна Гора жртва најпримитивније политичке трговине и неодговорности коју премијер Милојко Спајић у континуитету демонстрира у вођењу државе.

- Након што је грађанима постало јасно да је изневјерена идеја промјена, наставља се девастација политичког живота и демократских процеса, написао је Милатовић на мрежи X.

Разлаз Спајића и Милатовића

Премијер Милојко Спајић био је министар финансија у првој влади након промјене власти у Црној Гори 2020. на чији је састав велики утицај имала Српска православна црква.

Он је тада заједно са Милатовићем осмислио и спровео пројекат "Европа сад 1" којим су минималне плате у Црној Гори порасле са 222 на 450 евра.

Управо на том пројекту изградили су политичку моћ политичке странке Покрет Европа сад, који је увјерљиво побиједио на парламентарним изборима.

У фебруару ове године Спајић и Милатовић су се политички разишли, а Милатовић је тада напустио све страначке функције у ПЕС-у.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана