Полиција тражила помоћ од FBI због серије пријетећих мејлова

GS
Foto: iStock

"У комуникацији са том обавјештајном агенцијом нам је речено да ће бити тешко да се открије ко стоји иза серије узнемирујућих пријетњи", рекао је саговорник "Вијести" из полиције

Управа полиције затражила је током дана помоћ од Федералног истражног бироа (ФБИ) како би покушали да уђу у траг томе која организација или појединац стоји иза серије пријетећих мејлова, који су у протекла два дана стизали на адресе готово свих школа, вртића и институција у Црној Гори.

"Вијестима" је у врху Управе полиције речено да они у овом тренутку немају податак одакле пријетећи мејлови стижу, те да су због тога тражили помоћ и од америчког ФБИ.

"У комуникацији са том обавјештајном агенцијом нам је речено да ће бити тешко да се открије ко стоји иза серије узнемирујућих пријетњи", рекао је саговорник "Вијести" из полиције.

Осим Управе полиције и Агенције за националну безбједност у потрагу за пошиљаоцима пријетећих мејлова, који већ два дана покушавају да паралишу систем у Црној Гори, укључене су и полиције и службе региона али и Европе.

Нови талас пријетњи бомбашким и другим нападима почео је у четвртак рано ујутро када је за само неколико минута мејл са узнемирујућом поруком: “Експлозив у згради”, стигао на адресе најмање 120 црногорских школа и институција.

Школске клупе су испражњене, а образовни систем је прешао на онлине наставу.

Према незваничним подацима “Вијести”, први мејл са пријетећом садржином, исписаном на ћирилици, стигао је у једну од никшићких школа и у Скупштину Црне Горе, гдје је наведено да ће наводно “бомбаши самоубице извршити детонације у наредних неколико минута”...

Лажне пријетње послате су са адресе - стеалтхyпост.орг, а у обраћању пошиљаоци су навели да су “Алахови ратници уједињени у организацији - Рииадус”.

“Најављујемо почетак специјалне операције уништења Црне Горе”, писало је у уводном дијелу пријетећег мејла.

У четвртак у поподневним часовима нови пријетећи мејлови стигли су на адресе још 40-ак институција, махом судова и тужилаштава, због чега су канцеларије евакуисане, а полиција након прегледа утврдила да су пријетње биле лажне.

Пријетње бомбашким нападима наставиле су се и јутрос, а мејлови са двије различите узнемирујуће поруке, према незваничним информацијама “Вијести”, стигли су на око 140 адреса институција.

Током јутра мејлови су стигли и на адресе вртића, тако да су дјеца евакуисана нешто послије 9 часова...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана