Полиција привела младе који су прелијепили усташки поздрав у Јасеновцу

Срна
Полиција привела младе који су прелијепили усташки поздрав у Јасеновцу

Јасеновац - Чланови Иницијативе младих који су прелијепили плочу на згради дјечјег вртића у Јасеновцу, на којој је написан усташки поздрав "За дом спремни", приведени су у полицију на информативни разговор.

У саопштењу Иницијативе наводе да је отворена могућност да буду оптужени за "кривично дјело".


"Лијепо је видјети да ова држава има неку полицију и неко државно тужилаштво. Ми смо већ помислили да не постоје када се усташки знакови некажњено појављују свуда", пише у цинично интонираном саопштењу.

Иницијатива оцјењује да "нема помака: уколико промичете мржњу и насиље, о вама расправљају одбори и оснивају се комисије, а ако станете у одбрану основних начела државе онда када то не учине њене институције - гоне вас".

Чланови Иницијативе младих за људска права прелијепили су плочу са усташким поздравом "За дом спремни" у Јасеновцу, коју су поставили хосовци, уз образложење да на тај начин бране "основне вриједности Хрватске, у изостанку адекватне реакције власти".

"На плочи је истакнут текст жЗа дом спремниж који, као што је то потврдио и Уставни суд Хрватске, представља манифестацију расистичке идеологије и велича фашистички режим НДХ", навели су у образложењу чланови Иницијативе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана