Полиција пратила главног тужиоца

Aгенције
Полиција пратила главног тужиоца

Загреб - Министар унутрашњих послова Ранко Остојић рекао је у петак да је унутрашња контрола МУП-а показала да је полиција пратила неколико новинара и уредника, те да су одређене полицијске радње биле усмјерене и према државном тужиоцу Младену Бајићу, пренијеле су агенције.

На ванредној конференцији која је одржана у МУП-у Остојић је рекао да је спроведеном контролом у такозваној афери праћења новинара утврђено више злопораба.

- Индиректно је вршено праћење телефонских контаката главног државног тужиоца, а прислушкивања у овим случајевима није било - рекао је Остојић.

Он је додао и да треба прије свега разјаснити да није било тајних слушања телефонских разговора новинара, међутим кориштена је једна радња тајнога праћења и то према главном уреднику "Јутарњег листа" Младену Плешеу, као и радње листинга телефонских бројева према петоро новинара.

Такође, рекао је Остојић, како је један од докумената, а ријеч је о анализи прикупљених података, био уништен. Полиција га је ипак успјела реконструирати из информатичког система МУП-а. Пронађен је и полицајац који је видио спорни документ те је на испитивању признао да га је уништио. Против њега слиједи утврђивање одговорности.

Налоге за праћење издао је тадашњи директор полиције Оливер Грбић, а налог за поступање замјеник директора Милијан Бркић, који је сада главни секретар ХДЗ-а.

Такође, из низа тих поступања јасно произлази да су неке од тих полицијских радњи биле усмјере према Бајићу иако директних налога за поступање према Бајићу није било.

Полиција ће убрзо у координацији са Државним тужилаштвом Хрватске упутити посебан извјештај о цијелом догађају, а из тога ће се утврдити постоји ли било каква казнена одговорност особа из МУП-а.

Остојић је тако потврдио изјаву Бајића како УСКОК није тражио било какве налоге за поступање против новинара већ искључиво против учесника поступка. Назив оперативне акције, која је према свему судећи била усмјерена према Бајићу, био је "Јуда".

Санадер

Ранко Остојић је потврдио да су информације из уништеног документа идентичне онима које је у својој одбрани на суђењу у случајевима Ина-Мол и Хипо банка користио бивши премијер Иво Санадер који је недавно неправоснажно осуђен на десет година затвора. Министар није желио коментарисати да ли је тај документ прослијеђен Санадеру, али утврдио је како сама полиција у том тренутку није имала тај документ док су подаци из њега били доступни Санадеру.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана