Полиција повукла казну за истакнуту наљепницу "За дом спремни"

ГС
Полиција повукла казну за истакнуту наљепницу "За дом спремни"

KАРЛОВАЦ - Карловачка полиција казнила је са 700 евра возача који је на свом аутомобилу имао истакнуте налјепнице с натписом ХОС и усташким поздравом "За дом спремни", али је након буре подигнуте у медијима рјешење о кажњавању стављено ван снаге.

Полиција је прије пар дана возача зауставила у мјесту Крњак и утврдила да на возилу има три налјепнице с ознакама ХОС-а и натписом "За дом спремни".

Како је истицање симбола који нарушавају јавни ред и мир кажњиво по закону, возачу је изречена казна од 700 евра. У питању је најнижа казна за овај вид прекршаја, будући да је законом предвиђена казна до 4.000 евра или казна затвора до 30 дана.

Бивши предсједник десничарске Хрватске странке права Анте Ђапић је прекршајни налог објавио на свом Фејсбук профилу и прозвао министра полиције Давора Божиновића због казне за истицање налјепнице с именом јединице која је била дио Хрватске војске и њиховог, како наводи, ратног поздрава.

Из Полицијске управе карловачке за загребачку Н1, потврђено је да је фотографија прекршајног налога коју је објавио Ђапић на друштвеним мрежама аутентична.

А онда је услиједио обрт.

С обзиром на то да је накнадно утврђено да истицање наведених натписа не чини обиљежје споменутог прекршаја, спорни налог је стављен ван снаге.

- Такође, обавјештавамо да се криминалистичко истраживање на основу претходно примљене пријаве грађанина наставља, у смислу утврђивања јесу ли постојала или још постоје друга обиљежја на возилу којима би се остваривали елементи прекршаја, саопштено је из полиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана