Полиција није дозволила прилазак цркви на Ивановим коритима

Srna
Полиција није дозволила прилазак цркви на Ивановим коритима

ЦЕТИЊЕ - Црногорска полиција није дозволила цетињским свештеницима и вјерницима да приђу Цркви Преображења Господњег на Ивановим коритима како би прославили храмовни празник, саопштено је из Црквене општина Цетиње.

Полиција је зауставила саобраћај километрима далеко од храма на Ивановим коритима, што из Црквене општине Цетиње оцјењују као незаконити и нецивилизовани однос према служењу литургије, који је ове године уздигнут на виши ниво "на крилима опште режимске репресије према Цркви и вјерницима исказане протеклих мјесеци".

"Посљедњих неколико година ће у љетопис тога храма бити уписане као најтрагичније у његовој историји. Свештенству и вјерницима се, након вјекова неометаног богослужења, управо у наше вријеме, забрањује да врше богослужење", наводи се у саопштењу.

Из Црквене општине Цртиње напомињу да се на основу свега може замислити шта би се и како чинило да се спроведе незаконито одузимање храмова и манастира које је планирано дискриминаторским Законом о слободи вјероисповијести.

"Није њима циљ ни уређење односа међу Црквом и државом, нити обезбјеђивање слободе вјероисповијести или увјерења. Својим чињењем они желе да Цркву сведу на партијски и идеолошки сервис режима. То није успјело ни јачима од њих, па неће ни њима", наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана