Полиција истражује како је настао кратер на загребачком Јаруну, стручњаци сумњају да је пао дрон из Украјине

Агенције
Полиција спроводи увиђај након пада објекта из ваздуха на загребачком Јаруну, гдје су пронађени кратер и два падобрана
Foto: Танјуг | Полиција спроводи увиђај након пада објекта из ваздуха на загребачком Јаруну, гдје су пронађени кратер и два падобрана

ЗАГРЕБ - Полиција спроводи увиђај након пада објекта из ваздуха на загребачком Јаруну, гдје су пронађени кратер и два падобрана, саопштило је Министарство унутрашњих послова Хрватске.

Из МУП-а су навели да су на терену полицијски тимови специјализовани за поступање и реаговање код такве врсте догађаја, те да нема разлога за узнемиреност грађана.

У саопштењу се додаје да је загребачка полиција синоћ након 23.00 часа добила више дојава грађана да су на ширем подручју Јаруна осјетили детонацију којој је претходио пад објекта из ваздуха.

-На мјесто дојаве хитно су упућене полицијске патроле које су на зеленој површини пронашле кратер, док су у широј зони пронашле два падобрана, за које смо такође претходно примили дојаве грађана - истакли су из МУП-а.

Полиција је обезбиједила ужу и ширу зону мјеста догађаја гдје се обавља увиђај, уз учешће свих надлежних служби.

За сада полиција нема дојава о повријеђеним лицима на подручју шире зоне мјеста догађаја, а оштећено је неколико паркираних возила.

 

МУП је медије позвао “на одговорно извјештавање јавности те изношење провјерених информација добијених од надлежних служби, а како би спријечили ширење дезинформација”.

Грађанима је упућен позив да путем друштвених мрежа не дијеле снимке и фотографије с мјеста догађаја те молба да, ако се затекну у зони поступања полиције, поступе према упутствима полицијских службеника.

Загребачки градоначелник Томислав Томашевић рекао је да се фрагменти налазе на више локација.

-Нико није страдао, то је срећа о несрећи. Ради се о великој летјелици. Нема за сад, према информацијама које имам, никаквих информација о експлозивним направама нити о некаквој намјери. ДОРХ спроводи увиђај, надлежне институције ће се ускоро обратити. Имам засад неке непотврђене информације. Ово је догађај без преседана - додао је.

Хрватски медији преносе да је експлозија на Јаруну престрашила многе Загрепчане, а чула се до насеља Трешњевка, као и да су полиција и ватрогасци оградили подручје око велике рупе у асфалту.

Пут и паркиралиште препуни су крхотина и асфалта, а очевици су навели да су видјели кратер пречника три метра који је био препун авионских дијелова.

Читалац је порталу Индекс  рекао да се један падобран налази код улаза у ШРЦ Јарун, а други падобран завршио је на дрвету, ближе Јарунској улици, више од километар од мјеста на којем је остао кратер у земљи.

Заштитар који је радио у близини рекао је за Јутарњи  да ништа није видио, али да је прасак био изузетно снажан.

Друштво које је било у оближњем клубу ништа није чуло од гласне музике, али рекли су да је убрзо дошла полиција и потјерала све из клуба.

- Сви смо били збуњени, нисмо знали што се догађа. Сјећам се да сам по изласку из клуба осјетила неки чудан мирис. Прво смо мисли да је плин... - рекла је једна студенткиња.

Стручњак за војну авијацију и уредника портала “Ратна зона” Тајлер Роговеј  сматра да би неидентификовани летећи објекат који се срушио у Загребу према свему судећи могао бити извиђачки дрон “Ту-141 Стризх”, који је највјероватније стигао из Украјине.

- Чврсто вјерујемо да је ријеч о извиђачком дрону који изгледа као ракета. Сигурно се озбиљно покварио, прелетио цијелу Мађарску и на крају срушио у Загребу - навео је Роговеј, додајући да Украјинци једини на свијету користе дрон Ту-141.

Шта је Ту-141?

Ту-141 није попут савремених дронова типа Предатор или Reaper који могу дуго летјети док скенирају сензорима високе технологије. Та роботизована летјелица такођер изворно није била намијењена за борбене активности, односно за разарање и убијање.

Ту-141 је дизајниран за обављање извидничких мисија неколико стотина километара иза линија фронте на надзвучним брзинама. Може носити низ корисних терета, укључујући филмске камере, инфрацрвене уређаје за снимање, ЕО снимаче и радаре за снимање.

У совјетској служби био је од 1979. до 1989., углавном на западним границама Совјетског Савеза.

Ту-141 је дуг 14.33 метара, распон крила му је 3.88 метара, а висок је 2.44 метра. Има крила у облику слова делта, односно стрелице површине 10 метара квадратних, а тежак је 6,215 килограма. Покреће га моћан турбо млазни мотор Туманскy КР-17А, до максималне надзвучне брзине од 1.100 километара на час. Домет му је 1.000 км, а највиша висина на којој ради је око 6.000 метара.

Лансира се из приколице помоћу чврстог горива. Не слијеће као конвенционална летјелица, већ се ослања на падобран и ретроракете које му омогућују поступно спуштање у усправном и водоравном положају.

Украјина није објавила колико је примјерака Ту-141 остало у тој земљи након распада Совјетског Савеза, који је дрон почео редовно производити 1979. године.

Совјетски Савез је направио 152 примјерка, а они су углавном били размјештени у близини западних граница.

Према књизи руског истраживача ваздухопловства Јефима Гордона, Ту-141 има панорамску камеру ПА-4 и камеру усмјерену према напријед. Оне су успоредиве с извиђачким камерама КА и КС за снимање на великим висинама које је САД користио током Хладног рата.

Према руским веб страницама о оружју и вездухопловним аналитичарима, Ту-141 вјеројатно има сличан радар и инфрацрвени сензор као совјетски извиђачки млажњак Су-24МР Фенцер Е.

Ако је то тачно, онда опрема Ту-141 датира из касних 1980-их, што значи да вјероватно није отпорна на савремено руско ометање.

Није познато на који начин је Украјина модернизовала и опремила примјерке Ту-141 који су јој остали на располагању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана