Полицајац се повриједио отварајући врата на службеном аутомобилу

Танјуг
Полицајац се повриједио отварајући врата на службеном аутомобилу

Један полицајац из околине Бјеловара на Општинском суду у том граду добио је спор против државе која му мора исплатити готово 5.000 евра за несвакидашњу незгоду.

Он је још 2018. године претрпио повреду на раду, односно, како је описано у пресуди, разбио је палац отварајући врата службеног аутомобила.

Како је наводи у пресуди, он је у новембру 2018. године дошао на интервенцију у Загребу и "када је требао замијенити батерију на УКW уређају која се налазила у службеном аутомобилу, дошао је до сувозачевих врата и приликом отварања врата која су запела повриједио ручни зглоб десне руке и задобио фрактуру доњег дијела палчане кости."

Из медицинске је документације видљиво да је претрпио тешку тјелесну повреду, а "због повреда је трпио физичке болове, све видове страха, била му је потребна туђа помоћ и њега". У пресуди се такође наводи да је трпио "душевне боли због заосталог наружења и због заосталих трајних умањења опште животне активности од минимално 30%", преноси Индекс.хр.

Наводи се и да је имао материјалне трошкове везане уз одлазак љекару и трошкове превоза те је тврдио да је изгубио дио плате јер је привремено био неспособан за рад.

Држава је одбијала је његов захтјев за одштетом наводећи да је незгода наступила због његове непажње на коју они као послодавац нису никако могли утицати те да се посљедице нису могле избјећи упрксо проведеним мјерама заштите на раду.

Полицајац је пак успио суд увјерити да до несреће није дошло због његове непажње, већ да су врата на ауту била заглављена, што су они и навели у објашњењу пресуде.

"Сам  тужитељ детаљно је на расправи објаснио на који начин је дошло до озљеђивања. Када је десном руком кренуо та врата отварати дошло је до јаког бола у палчаном дијелу шаке, а очито је да су се врата заглавила", наводи се у пресуди.

Суд је полицајцу тако у највећем дијелу признао захтјев за одштетом и пресудио да му послодавац, односно држава, мора исплатити 4,954.18 евра, а на државу су пали и трошкови поступка.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана