Покренута истрага против бившег хрватског министра

GS
Foto: Јутарњи.хр

ВИНКОВЦИ - ​Општинско државно тужилаштво у Винковцима огласило се о саобраћајној несрећи Марија Баножића, бившег министра одбране, коју је изазвао средином новембра. У тој несрећи смртно је страдао 40-годишњак који је био у другом аутомобилу, док је Баножић био тешко повређен.


Њихово саопштење преносимо у цијелости: 

''Општинско државно тужилаштво у Винковцима донијело је рјешење о провођењу истраге против хрватског држављанина (1979.) због основане сумње на почињење казненог дјела изазивања саобраћајне несреће у цестовном промету из чл. 227. ст. 1., 2., и 6. Казненог закона, а наведено је рјешење 22. децембра 2023. упућено окривљеном те је 2. јануара 2024. примљена потврда да га је окривљени уредно примио слиједом чега су се стекли услови за објаву саопштења, с обзиром на више запримљених упита новинара.

Постоји основана сумња да је окривљени 44-годишњак 11. новембра 2023., око 06:10 сати код Винковаца, управљао личним аутомобилом марке Ниссан лијевом саобраћајном траком ИИ. дионице државне цесте број 55 у смјеру Жупање, противно одредбама чл. 46. ст. 1., 51. ст. 1. и чл. 70. ст. 1. тач. 4. Закона о сигурности промета на цестама, лакомислено сматрајући да до штетних посљедица неће доћи. Основано се сумња да је услијед брзине неприлагођене особини цесте, завоју у десно те смањеној видљивости због магле и прегледности услијед групе возила почео претицање групе возила (тегљач с прикључним возилом) не водећи рачуна да би ову радњу могао сигурно извести те није обратио пажњу на друга возила на коловозу.

Услијед наведеног је дошло до удара личног возила у предњи дио теретног возила које се кретало из супротног смјера те је 40-годишњи возач тог теретног (комби) возила преминуо на мјесту несреће због задобијених вишеструких повреда.Општинско државно тужилаштво у Винковцима провесће током истраге доказне радње испитивања свједока и провести потребна вјештачења''.

У случају Марија Баножића тужилаштво није сматрало нужним, одредити му икакве мјере па тако може слободно, кад се опорави, сјести за волан аутомобила као и контактирати предложене свједоке - возача камиона беломанастирских ознака којег је кобнога јутра претицао и скривио судар, као и неометано попити кафу с полицајцима који су спроводили увиђај, пише "Јутарњи Лист".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана