Покренут поступак утврђивања да ли је Ђукановић повриједио Устав

Срна
Покренут поступак утврђивања да ли је Ђукановић повриједио Устав

ПОДГОРИЦА - Скупштина Црне Горе усвојила је данас Приједлог за покретање поступка за утврђивање да ли је црногорски предсједник Мило Ђукановић повриједио Устав због поступања на Цетињу током устоличења Његовог високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског Јоаникија.

Предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић најавио је да ће Приједлог упутити Уставном суду, који доноси одлуку о томе да ли је предсједник подвриједио Устав или не.

Ако Уставни суд процијени да је предсједник повриједио Устав, Скупштина након тога са 41 гласом посланика може да донесе одлуку о његовом разрјешењу.

Приједлог за покретање поступка подржао је 41 посланик владајуће већине, а против је било 36.

Посланици владајуће већине су током расправе оцијенили да је јасно да је Ђукановић прекршио највиши правни акт, док су из опозиције ту иницијативу назвали "политикантским памфлетом".

Приједлог је иницирала Социјалистичка народна партија /СНП/, а повод је била изјава Ђукановића од 28. августа када је рекао да ће доћи на протест на Цетиње ако се не одустане од устоличења митрополита Јоаникија у том граду.

"Надам се да нећу бити у ситуацији да 5. септембра и сам будем на Цетињу, тамо гдје буду Цетињани и гдје је већинска Црна Гора, гдје се брани достојанство државе", рекао је тада Ђукановић.

У приједлогу СНП-а наводи се да је оваквим поступањем Ђукановић грубо повриједио члан 14 Устава који прописује да су "вјерске заједнице одвојене од државе, као и да су вјерске заједнице равноправне и слободне у вршењу вјерских обреда и вјерских послова".

Наведено је и да је Ђукановић прекршио члан 161 Кривичног законика "организујући и позивајући на спречавање вјерског обреда, што је оперативно у дјело спроводио његов савјетник за безбједност Веселин Вељовић".

Устоличење је одржано 5. септембра, а претходили су му протести дијела грађана, блокаде путева према Цетињу. Полиција је демонстранте растјерала сузавцем, а митрополит је, са Његовом светости патријархом српским Порфиријем, хеликоптером Војске Црне Горе стигао на Цетиње и церемонија устоличења је одржана у Цетињском манастиру.

Ђукановић је дошао на протест 4. септембра, прошетао улицама Цетиња и до касно у ноћ сједио у Градској кафани са функционерима ДПС-а и дијела опозиционих партија, бизнисменима, симпатизерима.

Јавности још није доступна информација да ли ће Вељовић одговарати или је ослобођен сумње да је предводио демонстранте у пробијању полицијског кордона на Цетињу уочи устоличења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана